Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatražio očitovanje

Beroš o cijepljenju Borasa: Samu sumnju na to osuđujem. Oduzimanje prava najugroženijima je neprihvatljivo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
10.02.2021.
u 12:48

Pisanog protokola što raditi s dozama koje su neiskorištene, nema, nego je zdravorazumski cijepiti nekog drugog tko je zainteresiran, a ne bacati, kazao je epidemiolog Bernard Kaić

Na konferenciji Stožera civilne zaštite govorilo se i mogućim cijepljenjima preko reda. Novinari su se dotakli slučaja rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa koji se sa suprugom cijepio kada je bio na stomatološkom pregledu u KBC-u Zagreb u trenutku kada se cijeli odjel cijepio na stomatološkom pregledu. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je je dobio tu informaciju i da je zatražio očitovanje

"Samu sumnju na to osuđujem. Oduzimanje prava najugroženijima je neprihvatljivo. Sačekat ću odgovor s Rebra. Apeliram na sve one, koordinatore, sve subjekte da se cijepljenje provodi prema planu i programu cijepljenja", kazao je Beroš.

Nakon procjepljivanja zdravstvenih djelatnika ostale su tri prorijeđene doze koje bi se inače morale baciti, objašnjeno je iz KBC-a oko slučaja Boras.

Zdravorazumski je cijepiti nekog drugog tko je zainteresiran, a ne bacati

"Pisanog protokola što raditi s dozama koje su neiskorištene, nema, nego je zdravorazumski cijepiti nekog drugog tko je zainteresiran, a ne bacati. Moguće da se u ambulantama počelo cijepiti, a nije dobio netko iz doma ili zdravstveni djelatnik, neizbježno je da se preklapa kraj prve faze s drugom. Mi ne damo cjepivo koje sada imamo dok se zadnji iz prve faze ne cijepi, i to bi bilo štetno", kazao je epidemiolog Bernard Kaić.

Markotić o cijepljenju u Klinici 'Dr Fran Mihaljević'

"Klinika je specijalizirana ustanova koja je i tercijarno mjesto za liječenje, mjesto za edukaciju i ima elemente prevencije. Klinika je u ovoj situaciji ponudila da svi raspoloživi resursi trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je upita i Klinika je izrazila spremnost da bi cijepila i osobe izvan Klinike. S time se inicijalno započelo, tu su bili ljudi iz kroničnih skupina. No, vrlo brzo je došla situacija da neće biti isporučena dovoljan količinama cjepiva i to je zaustavljeno", kazala je Markotić.

"Interes je veliki, budimo realni, svakodnevno dobivamo upute građana iz različitih struktura. Mi smo spremni pružiti cijepljenje jednom malom broju ljudi, bilo od ostataka bilo s dozama koje ćemo dobiti za rizične skupine", kazala je Markotić.

Beroš je ponovio da ako ima sumnje u cijepljenje preko reda da će učiniti sve da to spriječi, dodajući još jednom kako to oštro osuđuje.  "Moram vam reći koje su kategorije prioritetne. Ne vidim problema u tome, osobno znam osobe koje se spremaju na kemoterapiju, a koje su su cijepljene prije nego što se cijepio mladi zdravstveni djelatnik ili korisnik doma vitalan kao Clint Eastwood", kazao je Kaić.

Video: Večernjakova izložba Hrvatska svijetu


 

Komentara 3

LU
Ludwik
13:01 10.02.2021.

O Bože, o čemu ovi dokoličari razglabaju... O bućkurišu kod kojega je upitno kome će pomoći, a koga će roknuti nuspojave... Bolje da rade nešto društveno korisno, da čiste snijeg i uređuju okućnice starim i nemoćnom osobama...

BU
burza
15:38 10.02.2021.

Al ste se ulovili Borasa smeta ovim ljevicarima na filozovskom jer se zna ko je mogao na taj fakultet samo cjepljeni ljevicari

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
14:47 10.02.2021.

I prolaženje pored životno ugroženih nepružajući pomoć je isto neprihvatljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije