Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR O EPIDEMIJI

Beroš: Imamo mnogo manji broj cijepljenih od drugih turističkih zemalja, ništa od skidanja maski

Zagreb: Ministar Vili Beroš obratio se medijima nakon sastanka užeg kabineta Vlade RH
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
23.06.2021.
u 13:24

Na pitanje je li kampanja promašena jer se ciljevi nisu postigli, Beroš je kazao da nikako nije

Unatoč primjerima ostalih zemalja Hrvatska još neko vrijeme neće skinuti zaštitne maske, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije na kojoj se dotaknuo aktualne epidemiološke situacije u zemlji. 

– Još nije vrijeme za procjenu kada će doći kraj epidemije. Sa svim brojkama imamo oko 43 posto cijepljenih. Moramo se komparirati s ostalim turističkim zemljama – Italija, Španjolska pa čak i Grčka su daleko ispred nas po cijepljenju. Moramo i možemo više. Vidjeli ste da se antski ili lambda soj virusa pojavio u Latinskoj Americi, no ono što je optimistično jest to što kompletno cijepljenje štiti od zaraze. Danas je svijet globalno selo, nije nemoguće da netko odatle dođe u Hrvatsku – kazao je te ponovno uputio apel necijepljenima. 

– Želim reći da svi oni koji kalkuliraju i misle da je dobro prolongirati cijepljenje na jesen to nije dobro, time prolongiramo i završetak epidemije. Ako se mi sada cijepimo, mi smo de facto do proljeća mirni, a cijepljenjem sprječavamo i novi val ujesen. Uvijek morate kalkulirati onaj prvi period do stvaranja imuniteta. Moguće je i da će se zaraziti cijepljeni, da, ali neće doći do teškog oblika bolesti.  Zadovoljan sam jer smo prošlog tjedna potaknuli nove zdravstvene djelatnike da se cijepe i postigli smo zadovoljavajuću razinu procijepljenosti u zdravstvu – nadodao je. 

– Možete biti sigurni da će skidanje maski kao i u Italiji biti i naš smjer kada postignemo dovoljnu procijepljenost, no još uvijek to nije moguće. I ja bih htio da ih skinemo što prije, 170.000 preboljenih u zadnjih 180 dana sa cijepljenima nije još uvijek dovoljno – govori. 

Na pitanje je li kampanja promašena jer se ciljevi nisu postigli, Beroš je kazao da nikako nije. 

– Vrlo vjerojatno nećemo dostići cilj od 50 posto cijepljenih. Potpuno je to jasno da kampanja ne završava krajem lipnja i trajat će sve do trenutka kada ćemo postići razinu procijepljenosti od 75 posto. Uz taj broj cijepljenih postoji i određenih broj ljudi koji su aktivno stekli imunitet, njih oko 170.000 u zadnjih 180 dana – objasnio je ministar te ponovio kako se o uvođenju obaveznog cijepljenja ne razmišlja. 

Govoreći o drami koja se u posljednje vrijeme događa u KB-u Sestre Milosrdnice, Beroš je ponovio kako je imao razloga saslušati Zadravec. 

– Nadam se da je saga s Vinogradskom pri kraju, s novim ravnateljom imam dobar odnos. Mene najviše zanima pružanje zdravstvene skrbi pacijentima. Svakoga tko ukazuje na moguću korupciju i kriminal saslušat ću jer moram biti na tragu legalnosti. O SMS-u Jandrokovića i Zadravec ne znam ništa – kaže. 

VIDEO Dijana Zadravec saslušana u Saboru: Ovo su dokumenti koji dokazuju korupciju u Vinogradskoj

Komentara 31

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
14:20 23.06.2021.

ne nosim masku i apsolutno me zaboli k što ovaj sluga vili laprda!!!!

TO
tomzag
16:22 23.06.2021.

Ono kad prođeš mrtav hladan pored upucanog policajca ali ti je stalo da cijepiš bućkurišem sve građane, iako si na početku tvrdio da virus nije jači od gripe. Fuj.

IN
inot
14:27 23.06.2021.

pinokio vili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije