Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUG OD 6,5 MILIJARDI KUNA

Beroš i Marić dogovorili s veledrogerijama plan otplate dugova

Ministar Beroš
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
14.04.2021.
u 20:03

Tri mjeseca po 600 milijuna u bolnice i 300 milijuna kuna u ljekarne, u lipnju 895 milijuna jednokratno

Ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić dogovorili su s veledrogerijama otplatni plan koji bi trebao osigurati ponovnu normalnu opskrbu ljekarni i bolnica te značajno skratiti rokove plaćanja.

Marić je objasnio kako će kroz naredna tri mjeseca prema zdravstvu ići proračunski transferi u mjesečnim iznosima od 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna za ljekarne. U lipnju će se, pak, kroz rebalans proračuna osigurati dodatna jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 760 milijuna prema bolnicama.

To će, uvjeren je, svesti rokove plaćanja na 120 dana što je, kaže, dinamika i ročnost koju Vlada namjerava održati do kraja godine.

– Više nas na ovakvim sastancima do kraja godine nećete vidjeti – poručio je Marić. Naglasio je pritom kako će se u međuvremenu osigurati reformski zahvati u zdravstvu koji će spriječiti kumuliranje novih obveza i omogućiti dodatni korak ka plaćanju u rokovima od 60 dana te onemogućiti ponavljanje scenarija kakav imamo od kraja ožujka, od kada je dio veledrogerija zbog ukupnog duga od 6,5 milijardi kuna obustavio opskrbu bolnica.

Da je reforma zdravstva dugoročni cilj potvrđuje i ministar Beroš, no on naglašava i dodatni napor zdravstva u COVID-krizi.

Komentara 24

KR
kristov
18:39 14.04.2021.

Otplatni plan je za postojeći dug, u preostalih osam mjeseci skupiti će se novi 10 milijardi. Baljezgari doktor Beroš! Isto tako ne mogu i ne smiju veledrogerije ovdje prodavati tri puta skuplje lijekove nego iste prodaju u BiH, Sloveniji! Može se i njima uvesti dodatni porez na ove razlike. Ne vidim da je iti jedna zatvorila vrata, a sve imaju dobre i visoke plaće ..

Avatar babinjak1984
babinjak1984
18:32 14.04.2021.

Pa love ima ko blata.

BO
bolnaistina
19:15 14.04.2021.

Tko da vam vjeruje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije