Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema utemeljenja za obustavu

Beroš otkrio koliko se građana odbija cijepiti AstraZenecom: 'To nas brine apsolutno'

Zagreb: Beroš se obratio medijima nakon cijepljenja AstraZenecom
Jurica Galoic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.04.2021.
u 12:13

Cijepljenje spašava živote. AstraZeneca smanjuje mogućnost težih oblika bolesti, to moramo imati na umu, ustvrdio je Beroš

Potrebno je koordinirano djelovati i imati harmonizirani stav o upotrebi cjepiva AstraZeneca kako bi se izbjeglo zbunjivanje javnosti. Poruka je bila i više nego jasna i kao zaključak koji se može naslutiti jest da je većina zemalja u ovom trenutku za korištenje bez restrikcija, rekao je ministar Vili Beroš uoči sjednice Vlade govoreći o jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU.

– Zaključak je većine zemalja da u ovom slučaju nema utemeljenja za obustavu primjene cjepiva AstraZenece – rekao je Beroš te naveo kako HZJZ i HALMED pomno prate situaciju. 

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina, a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.

Kada načelno gledamo opasnosti bolesti COVID-19, 2,2% je "case fatality rate". Broj preminulih je iznimno velika brojka i ne može se komparirati s malim brojem slučajeva nuspojava. Svakodnevno uzimamo određene analgetike koji imaju određene nuspojave. Cijepljenje spašava živote. AstraZeneca smanjuje mogućnost težih oblika bolesti, to moramo imati na umu, ustvrdio je te se osvrnuo na dosadašnje evaluacije cjepiva. 

– Svjedočimo da je bilo nekoliko faza dosadašnje evaluacije cjepiva. RH ni u jednom trenutku nije podlegla. Kao da birate između života i smrti. Nuspojave su minorne – smatra ministar. Beroš je otkrio koliki je postotak građana koji odbijaju cijepljenje cjepivom AstraZenece. 

Između 25 i 35 posto aproksimativna je procjena. To nas apsolutno brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti. Međutim, veseli da postoje određene regije u Hrvatskoj gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji – naveo je. 

Naveo je kako će se kampanja kojom se potiče na cijepljenje aktualizirati sada pri trećoj fazi cijepljenja, kao što je ranije i najavljivano. Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.

– Kada se znanstveno utemelji da postoji rizik, onda će se to komunicirati, no zasad to nije potvrđeno. Kao ministar mislim da moramo biti fleksibilni i napraviti sve da zaštitimo populaciju. Naše je komunicirati, evaluirati i prilagođavati. Prilagodit ćemo se uvjetima – zaključuje te ističe kako Vlada intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez lijekova. 

VIDEO Plenković, Beroš i Jandroković se cijepili AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije."

Komentara 50

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
12:28 08.04.2021.

Govori li to briga za ljudski život ili za doze koje su plaćene?

ZP
Zabranjen pristup
12:17 08.04.2021.

nekome i uzme zivot ocigledno.

CA
cavecanem
12:19 08.04.2021.

Evo sad mi je lakše ...,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije