Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brani liječnicu iz KB Dubrava

Beroš: Sigurno ne lovim vještice. A epidemiologe razumijem, no trebamo naći balans

Rijeka: Ministar Vili Beroš u obilasku KBC Rijeka i gradilišta nove bolnice na Sušaku
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
28.10.2020.
u 11:02

– Ne podržavam javnu hajku na osobu koja je u javnost iznijela probleme u KB-u Dubrava. Svaki konstruktivno iznesen komentar, ako je utemeljen ili istinit, pa i javno, dobrodošao je – kaže Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš, obraćajući se javnosti uoči sjednice užeg kabineta Vlade, ponovio je kako su u posljednja 24 sata od koronavirusa preminule 23 osobe.

– Na respiratoru imamo 68 bolesnika, 14 više nego jučer. A dosad su ukupno 493 preminula, rekao je ministar te dodao da je došlo 10 dodatnih respiratora, od kojih jedan tehnički nije adekvatan. 

– Sada se u KB-u Dubrava aktivira novi dio. Kada za to dođe vrijeme, i oni će se krenuti popunjavati. Imam izvještaj o funkcioniranju svih bolnica u Hrvatskoj, no nema smisla čitati koje su funkcije izvan pogona. Naš zadatak jest pokušati ustanovama pomoći kadrovski i organizacijski. Drugim riječima, broj novozaraženih i hospitaliziranih raste, naša odgovornost je ta koja može pomoći – rekao je i dodao:

– Nitko od nas nema staklenu kuglu da može predvidjeti nekakav krah. On je moguć, ali ja kao odgovorna osoba napravit ću sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u kontekstu krize. Ono što veseli jest da se javlja velik broj umirovljenih liječnika, studenata... Apeliram i na sve ostale da se pridruže zajedničkom naporu. 

Video – Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva!

 

Strože mjere još se neće uvoditi.

– Vidimo da mnoge države uvode lockdown i policijski sat, ali još izostaje rezultat tih mjera. Razumijem epidemiologe koji sa svog aspekta govore da trebaju jače mjere, ali treba sagledati i gospodarstvenike kojima su i ove mjere previše. Trebamo naći balans – rekao je Beroš.

Na pitanje na koga je mislio kad je rekao da neki ne daju sve od sebe, rekao je da primaju mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne obavještavaju osobe koje liječe i njihove kontakte da su u opasnosti od zaraze. 

– Potrebno je da se svi skupa više angažiramo. Epidemiolozi rade svakodnevno, ali njihovi kapaciteti su ograničeni, nije ih moguće proizvesti preko noći. Apelirao sam da zapošljavaju još ljudi, i to rade. Isto tako, jučer sam poslao dopis u namjeri da im pomognem i možda sam prešao svoju ingerenciju, ali dobio sam informaciju da je to utemeljeno. Osnivaju se call-centri koji će kontaktirati kontakte, ljude, oboljele u smislu traženja kontakata – poručio je. 

Epidemiolozi više ne mogu tražiti kontakte i zato se to traži od liječnika primarne zdravstvene zaštite. Rekao je da očekuje od liječnika opće medicine da uvedu u centralni registar osobu koja je njihov osiguranik i kontaktiraju njihove kontakte. 

– Molim da svi skupa budemo svjesni svoje odgovornosti. Dobivam poruku da je to lako iz toplog kabineta organizirati. Moja fotelja nije topla, nego prevruća i dajem sve od sebe – poručio je. 

Potvrdio je i da nalaz inspekcije iz KB-a Dubrava još nije gotov te rekao da je protiv hajke na liječnicu koja je o tome obavijestila javnost.

– Ja sigurno ne lovim vještice. Već sam kontaktirao KB Merkur, čujem da je nekakvo anonimno pismo došlo iz te ustanove. Ako je nešto od toga istinito, treba postupati – kaže Beroš.

Beroš je prije toga stao u obranu liječnice koja je javno iznijela probleme s kojima se nose u bolnici u Dubravi te je na svom Facebook profilu osudio javnu hajku na nju.

– Ne podržavam javnu hajku na osobu koja je u javnost iznijela probleme u KB-a Dubrava. Svaki konstruktivno iznesen komentar ako je utemeljen ili istinit, pa i javno, dobrodošao je jer time postajemo još bolji u onome što radimo. Trebamo se usmjeriti na rješenja i djelovati na temelju rezultata zdravstveno-inspekcijskog nadzora – napisao je.

Komentara 9

KO
Kokoiduhovi
14:02 28.10.2020.

Svi znamo da u Hrvatskoj, nažalost, ne možeš ukazati na problem imenom i prezimenom, jer se tebe sruši hajka i lavina šikaniranja, podmetanja, izolacije.....I da su potrebne 2-3-4 godine da dokažeš izneseno. I onda nema ni bijedne satisfakcije u vidu isprike krivih, u vidu otkaza ili bar premještaja onih koji su svoji neradom skrivili probleme i nisu htjeli reagirati na molbe i upozorenja iznijete imenom i prezimenom. Kod nas rade samo klanovi, klipovi i noćne djelatnosti. Fuj.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
12:50 28.10.2020.

Do 90 % pozitivnih uopce nisu zarazeni, Bergamo je bio posljedica interferencije virusa sa cjepivima (Bergamo najprocjepljeniji grad na svijetu), Radman lijepo kaze da je slijedom statistickih podataka ocito da je stvar namjerno prenapuhana, danas je udruga obiteljskih lijecnika ostro kritizirala Berosa zbog tvrdnje da lijecnici obitelj. medicine ne prijavljuju sve kontakte kontakata, vrsi se neviden teror nad ordinacijama opce prakse putem cjepidlacenja inspekcija koje ae ponasaju kao da zivimo u potpuno normalnom vremenima i u krajnje uredenoj dezavi visokih standarda, TEROR JE NEVIDEN, CJEPIVA UBIJAJU, BEROS JE LUTKA NA KONCU BRISELSKE LUTKE NA KONCU koja ocito razumije da smrad vlastitog terora moze jedino prikriti tako da svina zacepi gubicu, za sto mu je odlicno posluzio napad na Banske dvore...

AA
aabbcc
13:01 28.10.2020.

Eto vas Primorac vam je fino objasnio a vi sad idite i mlatite praznu slamu sa vasim testovima i brojevima ovih, onih ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije