Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast zaraženih na tjednoj razini

Beroš: 99 uzoraka pozitivno na britanski, dva na afrički, a četiri na newyorški soj

Zagreb: Sjednica Vlade RH održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
04.03.2021.
u 14:09

Britanski soj COVID-19 prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nešto je pozitivnih uzoraka i u Gradu Zagrebu

Među 350 pozitivnih uzoraka na COVID-19, koji su dosad sekvencionirani, 99 uzoraka pozitivno je na britanski soj, dva na afrički, a četiri na newyoršku varijantu virusa, izvijestio je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

"U suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u protekli mjesec dana i u sljedeća četiri tjedna šalje 10 posto pozitivnih uzoraka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje. Dosad je poslano malo više od 1000 uzoraka te su za 350 došli rezultati", rekao je Beroš

Britanski soj COVID-19 prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nešto je  pozitivnih uzoraka i u Gradu Zagrebu.

"U protekla dva tjedna ponovno bilježimo rast zaraženih na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj razini porastao  je 24 posto. Broj hospitaliziranih i dalje ima povoljan trend blagog pada, međutim on prati broj novozaraženih s određenim vremenskim razmakom", istaknuo je ministar zdravstva

U Hrvatsku je do danas stiglo 328.680 doza cjepiva protiv COVID-19, aplicirano je 242.666 doza, jednom dozom cijepljeno je 121.330 osoba, a s dvije doze njih 60.668. Zabilježeno je 1210 prijava sumnji na nuspojave, koje su bile najčešće blage i prolazne.

Beroš kaže kako imamo vrlo dobar interes građana za cijepljenje te istaknuo kako se građanima s kroničnim bolestima teže pokretnim i nepokretnim osobama preporučuje da se za cijepljenje prijavljuju svom obiteljskom liječniku koji će odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja putem e-naručivanja.

Božinović: U skladištima 600 tona zaštitne opreme za koronavirus

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na mjere protiv COVID-19 koje se u Hrvatskoj primjenjuju do 15. ožujka, a riječ je o ograničavanju okupljanja, zabrani i ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza, posebnoj organizaciji rada trgovina te javnom prijevozu.

Istaknuo je i kako se u logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi 600 tona zaštitne opreme za koronavirus.

Među ostalim, podsjetio je da je produljen postojeći režim prelaska preko granica i uvjeti, a to znači da putnici koji dolaze iz država koje su na popisu posebne liste HZJZ-a moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati te im se određuje mjera samoizolacije do 14 dana, koja se može i skratiti ako sedmi dan o svom trošku obave PCR test te nalaz bude negativan.

Putnicima u tranzitu i osoblju određuje se automatski mjera samoizolacije ako u roku do 12 sati ne napuste Hrvatsku. S 1. ožujkom ukinuta je odluka o zabrani uplovljavanja putničkih brodova na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 21

SO
Sir Oliver
15:09 04.03.2021.

Mene je zarazio bosanski soj jos prije nego li je stozer i znao za Koronu. Teske simptome imam vec 40 godina, nikad mi dosta bureka, cevapa, baklave, hurmasice, cjepiva nema niti ce ga ikada pronaci, jadan li sam!

DU
Deleted user
14:59 04.03.2021.

Šta je ovo ljudi, pa ovo kao da je virus na olimpijskim igrama koliko ima nacionalnosti! Dobro da su teretane bile zatvorene i virus nije mogao vježbati osim ako trenira samo disciplinu skok u dalje što se radi na otvorenom e ....

Avatar Nilski konj
Nilski konj
14:55 04.03.2021.

Imaju li podatke koji soj najdulje skače u dalj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije