Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU:

Bernardića treba spremati za premijera, a ne gradonačelnika

Domagoj Hajduković
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
07.02.2017.
u 19:00

Novoimenovani međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković o stanju u stranci

S članom predsjedništva SDP-a Domagojem Hajdukovićem razgovarali smo o stanju u stranci, ali i njegovim planovima za SDP koje ima kao novoimenovani međunarodni tajnik.

Što se događa u SDP-u, izgleda kao da je u stranci totalni rat?

To je malo prenapuhano. Neki jesu nezadovoljni, to je legitimno, ali mislim da nam je sada svima puno važnije okrenuti se izazovima koji su pred strankom. Prvenstveno lokalnim izborima.

Brine li vas pad rejtinga?

Vjerujem da će rejting rasti kada se svi okrenemo konstruktivnom radu.

Novi šef stranke ipak nije uspio stabilizirati rejting. Vaš njemački kolega Martin Schulz ojačao je rejting svog SDP-a dva tjedna otkako je istaknuo kandidaturu za njemačkog kancelara?

Svakako me raduje uspjeh naših prijatelja u Njemačkoj. Međutim, analitičari se slažu da će uzlet postignut sa Schulzom biti kratkog daha te da SPD treba raditi na nizu drugih stvari kako bi ga zadržao iznad 20%. Nadam se da su u krivu. Posljednji rezultati CroDemoskopa pokazuju značajan pad podrške Vladi, ljudi su nezadovoljni.

Aktualni su i računi bivšeg šefa u Albaniju. Svi kažu da je put bio služben, ali zašto se s objavom čekalo četiri mjeseca?

Put je bio služben, neka putovanja i sastanci su pogodni za objavu, drugi ne. Mislim da su postojali razlozi za neobjavljivanje.

Kako vi vidite svoju funkciju međunarodnog tajnika?

Ono što je prioritetno za stranku, ali i Hrvatsku u cjelini, jest postaviti jasne ciljeve. Hrvatska je do sada imala dva strateška cilja, ulazak u NATO i EU, nakon ispunjenja oba glavinjamo. Vlada Andreja Plenkovića na dijalog ne pristaje, tako da od njih možemo očekivati malo do ništa.

Stoga se moramo osloniti na naše snage i jasno artikulirati gdje vidimo našu zemlju za 10, 20, 50 godina i onda raditi prema tome. To je zadaća naših stranačkih savjeta koji će uskoro biti formirani, među njima i savjeta za međunarodne odnose.

Koliko je uopće do sada SDP održavao međunarodne kontakte?

SDP je sudjelovao u radu Stranke europskih socijalista, Progresivnog saveza, nudili smo svoje ekspertize i pomagali sestrinskim strankama. Naš je sadašnji cilj intenzivirati međunarodne kontakte i općenito međunarodnim odnosima dati novu dimenziju.

Kompleksnost modernih međunarodnih poslova zahtijeva od nas da se drukčije organiziramo pa ćemo tako imati savjet za međunarodne odnose, međunarodni odbor i međunarodno tajništvo.

Fokuse našeg rada u grubo bismo podijeli na tri segmenta: europske poslove, regiju u malo širem smislu jer obuhvaća i najbliže zemlje članice EU (Italiju i Austriju), a treći su vanjski poslovi u užem smislu riječi i odnosi s našim sestrinskim strankama.

Nedavno ste bili u Sloveniji s Dejanom Židanom. Bio je to susret hrvatskih i slovenskih socijaldemokrata nakon dugo vremena. Što je dogovoreno?

Slovenija i Hrvatska su članice EU i dijalog među našim strankama treba osnažiti, tim više što imamo dosta otvorenih pitanja. Želimo to proširiti i na susjedne zemlje koje su članice EU, jer regija dijeli mnoge probleme i specifičnosti, a rješenja istih možemo bolje i efikasnije zajedno promišljati.

Je li točno da se SDP kani aktivirati oko toga da novo sjedište Europske agencije za lijekove bude u Hrvatskoj?

Tako je. Posjet europskog povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane, litavskog socijaldemokrata Vytalisa Andrukaitisa iskoristili smo da mu ukažemo na činjenicu da Hrvatska nema niti jednu EU agenciju, a budući da se agencija za lijekove seli iz Londona, Hrvatska bi bila idealna lokacija.

Biljana Borzan također radi na tome već dulje vrijeme, ali izostaje snažniji angažman Vlade. Prilika bi nam mogla izmaći.

Što je sa savjetom za vanjsku politiku?

Zadaća će mu biti okupiti stručne ljude koji se bave međunarodnim poslovima, vanjskom i sigurnosnom politikom te nam pomagati u artikulaciji naših stavova i politika. Vodit će ga Joško Klisović.

Uskoro s Davorom Bernardićem putujete u London na konferenciju Laburističke stranke. Je li u planu sastanak s Jeremyjem Corbynom?

Radi se o summitu na vrhu Stranke europskih socijalista kojem su Laburisti domaćini. Jedna od tema će biti i Brexit i budućnost Unije, u koju ćemo se uključiti. Sigurno ćemo se susresti i s Corbinom.

Postavljeni ste za međunarodnog tajnika umjesto Karoline Leaković. Je li to osvetnički čin jer je postala sindikalna povjerenica?

Pravo je predsjednika da si bira suradnika. Kolegica Leaković je i dalje zaposlenica stranke, v.d. je predsjednice Foruma žena, a njezino iskustvo u međunarodnim odnosima će nam također biti dragocjeno.

Što je s lokalnim izborima? Šef ste slavonskog SDP-a, ali govori se da nećete biti kandidat za župana, već da će stranka podržati Vladimira Šišljagića?

Odluku o našem kandidatu još nismo donijeli. Postoji nekoliko varijanti, a javnost će na vrijeme biti obaviještena o našim odlukama.

Je li pametno da šef stranke bude kandidat za gradonačelnika?

Mislim da se predsjednik stranke treba izgrađivati za premjera, a ne gradonačelnika Zagreba.      

>> Raste popularnost HDZ-u, najpozitivniji političar Plenković, na drugom mjestu - 'Nitko'

Komentara 23

BI
Binga01
19:39 07.02.2017.

Ha, Ha, Ha, stavrno sdprdačina.

PA
pavel1001
19:36 07.02.2017.

pa tko vam je ovaj da ga stalno navlacite po novinama,nemate neku pametniju temu od ovog klauna?

FA
Fake
19:41 07.02.2017.

"Bernardića treba spremati za premijera, a ne gradonačelnika",,,hahahahahahaha. Nakon toga pričekati vanzemaljce da slete a dolazi i Godzila. Za premijera....hahahahahaha,nije sposoban biti predsjednik stranke a ne gradonačelnik.Rok trajanja uskoro mu izlazi pa se sada pljuvanjem po Vladi dodvorava onima koji će mu dati izlaznu kartu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije