Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA MINISTRICA

Bernardica Juretić o blagoslovu: Ako smo država s 90 posto katolika, zašto ne?

Bernardica Juretić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
25.01.2016.
u 15:05

Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, reka je da ih nije vidjela, no da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa.

Nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić danas ujutro obavila je s dosadašnjom ministricom Milankom Opačić primopredaju, na kojoj novinari nisu nazočili jer nova ministrica nije ni znala da čekaju ispred ministarstva.

Nakon primopredaje Milanka Opačić izbjegla je novinare i izašla na sporedni ulaz.

Primopredaja je protekla dobro, ministrica Opačić mi je predala Izvješće o radu ministarstva od 2011. do 2016., porazgovarale smo i pitala sam je ima li stvari koje su započete i koje treba nastaviti, rekla je ministrica Juretić novinarima koje je pozvala u svoj kabinet. U njezinoj pratnji bio je dugogodišnji djelatnik ministarstva Josip Sarić.

Projekte koji su u tijeku treba nastaviti, a one koji su u pripremi analizirati i vidjeti treba li ih dorađivati. Gospođa Opačić stavila se na raspolaganje za sve informacije, rekla je Juretić.

Ocijenila je da joj neće trebati vremena da se uhodava jer se i dosada bavila socijalnom skrbi, a uz to, tu su i djelatnici ministarstva koji poznaju problematiku i kuću. Računam na sve ljude u kući i na terenu, jer ministarstvo nije samo ministar, nego svi djelatnici na čiju suradnju računam, poručila je i dodala da nastavlja uhodani mehanizam. Prvo ću upoznati sve suradnike, a onda nas čeka rad na izradi proračuna, dodala je. 

Na novinarsko pitanje hoće li se mijenjati odluke o 200 kuna mjesečno vaučera za energiju onima koji su najsiromašniji, rekla je da se o tome nije razgovaralo te da se nada da će gospodarstvo krenuti u dobrom smjeru te da će onda biti manje potrebe i za takvim mjerama.

Ima dosta otvorenih pitanja s kojima se trebamo uhvatiti u koštac , primjerice od siromaštva, udomiteljstva djece, pomoći osobama s invaliditetom.  

Žalosno je bilo gledati da su neka djeca gladna, da škole nemaju novca da im osiguraju obrok. Sustav tu treba uskočiti. Velike su potrebe i osoba s invaliditetom i drugih u kategoriji socijalne skrbi, no, ponovila je kako se nada se da će se razvojem gospodarstva i te potrebe smanjivati. 

 Također je odgovorila da ministarstvo pokriva široko područje, a da o tome hoće li se neki djelovi izdvajati ili ne, ne odlučuje ministar. 

Na novinarski komentar da su u djelatnosti ministarstva i aktivnosti vezane za mlade, i hoće li više pozornosti usmjeriti na njih, Juretić je odgovorila da postoje projekti i da se s problematikom mladih bavi više ministarstva. 

I premijer Tihomir Orešković je u svom programu naznačio da je bitno zadržati mlade i omogućiti im posao. To je zajednički posao svih ministarstava. Kad krenemo svi zajedno raditi nadam se da ćemo rješenja naći jer čarobni štabić za te probleme ne postoji, navela je. 

Vezano za lošu demografsku sliku Hrvatske Juretić je najavila da će se razgovarati o izradi obiteljske politike da se utvrdi što i kako to usmjeriti te izrazila nadu da će se već u prvoj godini ostvariti mjere iz programa Domoljubne koalicije, a to su tisuću eura za novorođenčad i delimitiranje porodiljskih naknada za prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Što se proračuna tiče, prvo ćemo napraviti analizu prošlogodišnjeg i nakon toga krenuti u izradu novog za ovu godinu. Nadam se da neće biti lošiji nego je bio, navela je. 

Novinari su je pitali i kakva je poruka poslana blagoslivljanjem ureda Ministarstva branitelja koji je u istoj zgradi, na što je pozvana i sudjelovala.

Ako smo država u kojoj se 90 posto građana izjašnjava katolicima i ako su branitelji imali potrebu za takvom duhovnom pomoći zašto ne, i to može biti samo pozitivna poruka, naglasila je. 

Za pisane poruke izvješene na vratima zgrade ministarstava, reka je da ih nije vidjela, no da smo slobodno demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo govora, ali da treba paziti da se ljude ne vrijeđa. 

Na porukama je napisano: "Dobro došla časna zbogom nečasna".

>> Crnoja preuzeo Ministarstvo: Ja želim biti ministar svih branitelja, bez obzira na vjeru i naciju

Komentara 256

DI
dino41
11:55 25.01.2016.

Prenosim priču koju je Juretić objavila na svome facebooku danas: “Ovo je tako lijepo da to moram podijeliti. Tko može shvatiti, neka shvati”, napisala je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, te objavila sljedeću priču. Nedostajalo je 5 minutauta do 16 sati. Dvadesetak djece, svi iz 3a, tog popodneva su bili jako uzbuđeni, nemirni, bučni. Točno u 16 u učionicu je ušla vjeroučiteljica kako bi započeo najavljeni pisani test iz vjeronauka. Oni koji ga prođu bit će pripuštenu na Prvu sv. pričest. Isti tren je nastupila opća tišina i sva djeca u s nestrpljenjem iščekivala pitanja. 1. pitanje: “Tko je Bog?” počela je diktirati učiteljica. 2. pitanje: “Kako znate da Bog postoji ako ga nitko nikada nije vidio?” Nakon dvadesetak minuta sva djeca su učiteljici predala odgovore. Ona ih pročita jednog po jednog. Prvih 19 bili su manje-više ponavljanje onoga što ih je vjeroučiteljica poučavala na satovima vjeronauka: “Bog je naš Otac, stvorio je nebo i zemlju, more i sve što postoji.” Svi odgovori su bili vrlo slični i svi su zaslužili da budu pripušteni na Prvu pričest. Potom učiteljica prozove Luku, sitnog, vrlo živahnog plavog dječaka. Zamolila ga je da dođe do njenog stola i predala mu je njegov test te ga zamolila da, glasno, pred svima, pročita svoje odgovore. Luka, u strahu da će se osramotiti pred cijelim razredom, te da neće ići na Prvu pričest, brizne u plač. No, učiteljica ga ohrabri te on, ipak, jecajući počne čitati: “Bog je poput šećera kojega mi mama svako jutro otopi u mlijeku za doručak. Ja ne vidim šećer u šalici ali, ako ga mama slučajno zaboravi staviti, odmah osjetim njegov nedostatak. Eto, tako i Bog iako ga ne vidimo. Ako ga nema, naš život je gorak, bez ukusa.” Veliki pljesak je odjeknuo učionicom, a učiteljica je zahvalila Luki na originalnom, jednostavnom i tako istinitom odgovoru. Potom je dodala: “Vidite djeco, ono što nas čini mudrima nije da znamo puno stvari, nego da smo uvjereni da je Bog dio našega života.” “Nemojmo zaboraviti dodavati ovaj ŠEĆER u naše živote!” napisala je Juretić na svom profilu.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
12:01 25.01.2016.

Pokušali su zadnjih 4 godine na sve načine poniziti vjernike i opstruirati Katoličku crkvu, ali nisu uspjeli...Zoki ne shvaća da je Katoličanstvo temlej Hrvatstva

KA
KaNiDora
12:20 25.01.2016.

izvanredno !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije