Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Bernardić za potpunu legalizaciju marihuane i omogućavanje uzgoja industrijske konoplje

Davor Bernardić
Patrik Macek/PIXSELL
14.03.2019.
u 13:50

Tijekom slobodne rasprave ustvrdio je kako bi se Sabor trebao baviti zakonima koji kogu stvoriti uvjere za jači rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, kao što je, recimo, zakon koji će omogućiti uzgoj industrijske konoplje

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Saboru predložio da se konačno u Hrvatskoj omogući uzgoj industrijske konoplje uz iskorištavanje cijele biljke te se založio za potpunu legalizaciju marihuane.

Tijekom slobodne rasprave ustvrdio je kako bi se Sabor trebao baviti zakonima koji kogu stvoriti uvjere za jači rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, kao što je, recimo, zakon koji će omogućiti uzgoj industrijske konoplje. Podsjeća da je u studenom prošle godine u prvom čitanju u saborsku proceduru poslan prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, temeljem kojih industrijska konoplja više ne bi bila uvrštena u popis biljaka iz kojih se može uzgojiti droga.

- Sad je sredina ožujka, a nema zakona, pa mnogi odustaju od proizvodnje, a oni proizvođači koji se i dalje time bave žale se na nepovoljan položaj jer ne mogu poput svojih europskih kolega iskoristiti cijelu biljku u proizvodnji – tvrdi Bernardić. Industrijska konoplja u Hrvatskoj se uzgajala na 2,5 hektara zemlje, a u 2016. proizvodnja je pala na tisuću hektara, odustali su od proizvodnje i potencijalni strani investitori, nastavlja šef SDP-a.

- Neki od problema su da u Hrvatskoj nema domaćih proizvođača certificiranog sjemena koje se zbog toga mora kupovati vani, kod nas nije legalna proizvodnja ulja od cvjetova koje se onda također proizvodi vani, pa opet uvozi. Za uzgoj industrijske konoplje ima veliki broj pozitivnih argumenata, od biljke se može proizvoditi preko 10 tisuća proizvoda – poručuje Bernardić dodavši kako ni za plasman proizvoda nema ograničenja u količini jer je potražnja veća od proizvodnje.

Treba uzeti u obzir, nastavlja, da smo turistička zemlja, pa misli da bi na dnevni red trebalo staviti i raspravu o potpunoj legalizaciji marihuane.
- Mogli bi ostvarivati prihode koje bi zatim mogli usmjeravati na otvaranje novih radnih mjesta. Mogli bi imati rast BDP-a, industrijske proizvodnje, ali i turističke ponude. Otvara nam se mogućnost da postanemo lider EU u proizvodnju kanabisa – zaključio je Bernardić.

Video: Ivan Sinčić na Povjerenstvu

Komentara 13

DU
Deleted user
16:42 14.03.2019.

Vezano uz to ukiniti ogranicenje brzine u saobracaju.

TT
TTjac
21:08 14.03.2019.

To majstore, glasam za tebe.

ZM
zmik
17:02 14.03.2019.

Čudi me da traži legalizaciju samo marihuane, kad je sudeći po njegovim istupima na nekim težim drogama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije