Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporezivanje studenata

Bernardić upitao Plenkovića: Hoće li u Hrvatskoj moći studirati samo djeca bogatih roditelja?

Davor Bernardić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
05.01.2017.
u 14:25

"Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima", napisao je Bernardić na Facebooku.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zatražio je od Vlade da hitno izmijeni zakon i pravilnik po kojima će se studentima, kada prekorače zaradu od 15 tisuća kuna, svaka iduća plaća oporezivati s 24 posto poreza, na što se dodaje i prirez, prozivajući Vladu da tom mjerom pokazuje "opaku okrutnost" prema mladima.

 "Vlada pokazuje opaku okrutnost prema mladima. U Hrvatskoj se topi srednji sloj. Studiranje je skupo, mnogima moguće samo uz rad. HDZ je oduzeo i tu nadu odlukom da će studenti na prihod veći od 15 tisuća kuna godišnje morati plaćati 24 posto poreza i prirez, a do sada su mogli zaraditi 50 tisuća kuna", naveo je Bernardić na svom Facebook profilu.

Traži hitnu izmjenu odredbe

Premijeru Andreju Plenkoviću postavio je pitanje hoće li u Hrvatskoj moći studirati samo djeca bogatih roditelja, hoće li znanje potrebno za bolju budućnost biti dostupno samo onima koji već imaju novac, a uskraćeno onima koji obrazovanjem i radom žele stjecati na samom početku svojeg odraslog života.

Zatraživši hitnu izmjenu te odredbe, predsjednik SDP-a istaknuo je da je HDZ u predizbornoj kampanji obećavao sasvim suprotno, čime je, kaže, još jednom dokazao potpunu nevjerodostojnost. Sukladno donesenom zakonskom paketu porezne reforme, od 1. siječnja u primjeni je novi Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o porezu na dohodak, po kojem se studentima sve isplate iznad 15 tisuća kuna godišnje oporezuju porezom na dohodak od 24 posto i prirezom koji vrijedi u gradu prebivališta studenta. Tim je izmjenama prag za oporezivanje studentskih zarada s 50 tisuća kuna spušten na 15 tisuća kuna.

>>Porez na studentsku zaradu iznad 15.000 kn godišnje, nezadovoljni studenti kontaktirali medije i stranke

>>Na HZZ-u najviše nezaposlenih osoba s najtraženijim zanimanjima

Komentara 10

JO
JOKS
15:04 05.01.2017.

A tko se javi za komentiranje tugo moja

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:21 05.01.2017.

Preostao im jedino facebook, mozda neko bitan procita sto je napisao?

ZO
Zonasumraka4
14:39 05.01.2017.

Kao prvo...pušite k.. SDP ovci,a kao drugo, ebem ovakav sjebani HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije