Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teške riječi

Bernardić nazvao Jandrokovića 'rektalnim alpinistom' – evo tko je prvi ispalio tu uvredu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
04.05.2020.
u 11:48

Ne pamtimo kada se dogodio ovakav diskurs u hrvatskome javnom prostoru na najvišoj razini, kazao je HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić.

Davor Bernardić, šef SDP-a, u nedjelju se obrušio na premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Govoreći o potezu predsjednika Zorana Milanovića, koji je napustio proslavu obljetnice akcije Bljesak u Okučanima, Bernardić je naglasio da je stav SDP-a jasan – braniteljima, istinskim herojima Domovinskog rata kapa do poda, a ustaškom pozdravu ''Za dom spremni'' nema mjesta u javnom prostoru i da to treba zakonom regulirati.

– Mi smo vozili 300 kilometara da položimo cvijeće i zapalimo svijeće poginulim hrvatskim braniteljima i nećemo se sigurno povijati pred HDZ-ovim provokacijama. Dakle, ako se Plenković skriva iza svog rektalnog alpinista Gordana Jandrokovića, ako tri dana ne govori što misli o pozdravu ''Za dom spremni'', vidite i sami da ministar Grlić Radman na to nema komentara. Ako se Plenković skriva iza Njonje i raznoraznih njonja, dopustite da se mi u SDP-u ne skrivamo, dosta je torture. Hrvatska ne smije biti talac pozdrava ''Za dom spremni'' i neodlučnog premijera koji se skriva iza Njonje i raznoraznih njonja – poručio je Bernardić HDZ-ovcima.

1/6

Uslijedile su oštre reakcije iz HDZ-a.

– Umjesto da raspravlja argumentima, Bernardić besprizornim i primitivnim uvredama na razini najprostijeg uličara, poput današnje izjave usmjerene prema predsjedniku Hrvatskog sabora, pokazuje nekulturu, infantilnost i nezrelost koja ga diskvalificira ne samo kao političara, nego i kao čovjeka – poručili su iz HDZ-a.

Reagirao je i Gordan Jandroković zaduživši odvjetnika da protiv Bernardića podigne tužbu radi zaštite časti i ugleda. 

– Ne želim se spuštati na razinu primitivnih uvreda i valjati se po blatu s frustriranim ljudima. Osobito ne želim komentirati takav očajnički pokušaj prikrivanja vlastite nesposobnosti i neznanja predsjednika SDP-a. Moja časna funkcija i kućni odgoj mi to ne dopuštaju – poručio je Jandroković. 

Njegov stranački kolega i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako ne pamti kada se takav diskurs u hrvatskome javnom prostoru dogodio.

– Ne pamtimo kada se dogodio ovakav diskurs u hrvatskome javnom prostoru na najvišoj razini, a govorimo o predsjednicima stranaka – naglasio je ministar i dometnuo kako se promišlja da se "samo za Bernardića osnuje fond koji bi mu omogućio da pohađa tečaj opće kulture".

No, ne tako davno, krajem listopada 2016. godine, na sličan način vrijeđalo se kad se dogodio raskol u Hrvatskom demokratskom savezu Slavonije i Baranje (HDSSB). Tada je prvi put spomenuta politička disciplina – analni alpinizam.

Dinko Burić, nekadašnji saborski zastupnik HDSSB-a, i to vrlo aktivan i žestok, zajedno s još šest ''pobunjenika'' izbačen je iz stranke koju je osnovao Branimir Glavaš. Prethodno je Burić poslao medijima priopćenje kako niz članova na važnim funkcijama u stranci traži hitan izborni sabor te izbor novog vodstva, točnije suspenziju Branimira Glavaša i Dragana Vulina.

Priča oko traženja izvanrednog stranačkog izbornog sustava poprilično je razljutila Branimira Glavaša. On je na svojem profilu na Facebooku objavio snimku iz lipnja 2013. godine na kojoj Burić drži njegovu uokvirenu fotografiju i putem telefona na rubu suza emotivno poručuje Glavašu da ga voli. Glavaš je uz to napisao: ''Prvak u analnom alpinizmu.''

– Halo, prijatelju. Volim te, poštujem te – rekao je tada ganuti Burić držeći u jednoj ruci Glavaševu sliku, a u drugoj mobitel kojim je razgovarao s Glavašem koji je tada bio u zatvoru u Mostaru.

Foto: Screenshot Facebook Branimir Glavaš

Burićev odgovor na Glavaševu uvredu bio je, naravno, žestok.

– Kao što sam i njegovu bivšem prijatelju (Vladimiru Šeksu, nap. a.) u Saboru savjetovao jednom da posjeti psihijatra, tako savjetujem i njemu da učini psihijatrijski pregled, ali uz nadopunu da bi uz ovakve komentare bilo dobro otići na posvetu svetom vodicom, pa i egzorcistu – poručio je Burić za kojeg više nije bilo povratka u HDSSB.

Komentara 54

DE
Debos
12:20 04.05.2020.

Ono kad si lik kojeg se i žena toliko sramila da ga je ostavila da za pravo vrijeđati predsjednika institucije u kojoj nije dostojan ni sjediti.

Avatar MateTaraba
MateTaraba
12:23 04.05.2020.

Očito mu teško pada gledati kako svi napreduju i postaju vrsnim političarima osim njega pa je napad najbolja obrana.

DU
Deleted user
11:57 04.05.2020.

Novinar želi opravdati Bernardića, nije važno tko je prvi, da netko koji želi biti predsjednik vlade, vrijeđa predsjednika sabora i do na naj primitivni naćin🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije