Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETJERAO U ŠALI

Berlusconi vicevima uvrijedio Židove i naljutio Crkvu

Silvio Berlusconi
Reuters
04.10.2010.
u 15:15

Vatikan i Katolička crkva oštro su kritizirali talijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog njegova dva vica u kojima je uvrijedio Židove i psovao Boga.

RIM – Vatikan i Katolička crkva oštro su kritizirali talijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog njegova dva vica u kojima je uvrijedio Židove i psovao Boga. Oba vica vrijeđaju "osjećaje vjernika i sveto sjećanje na šest milijuna žrtava Shoaha", piše vatikansko glasilo Osservatore Romano u članku o Berlusconijevim vicevima. Glasilo Talijanske biskupske konferencije Avvenire piše kako je "psovka u vicevima predsjednika vlade" ne samo uvrijedila vjernike nego je i grijeh za vjernika.

Berlusconi je u L'Aquili ispričao vic u kojem je htio ocrniti zastupnicu Demokratske stranke Rosy Bindi kojoj je više puta u lice kazao kako je ružna. Sada je kazao kako je jedna osoba koja joj se približila, vidjevši je, odmah uplašeno ustuknula i opsovala Boga. Pričajući taj vic, Berlusconi je izrekao psovku ("porco Dio"). Snimka se nalazi na internetskim stranicama nekih talijanskih listova.

Drugi vic, kojim je uvrijedio Židove, Berlusconi je ispričao na svoj rođendan 29. rujna skupini svojih obožavatelja. To je stari vic u kojem židovska obitelj iznajmljuje podrum drugoj židovskoj obitelji koju progone nacisti u Njemačkoj i naplaćuje joj 3000 eura dnevno taj prostor. Drugi Židov pita Židova koji iznajmljuje podrum hoće li kazati skrivenoj židovskoj obitelji da je Hitler umro i da je rat završio.

Berlusconi je ne samo vicevima pretjerao nego je i u parlamentu kazao kako mu svi trebaju biti zahvalni jer je spasio svijet. Odgovarajući na napad senatora oporbenoga lijevog centra da je ugled Italije u svijetu opao, Berlusconi je odgovorio kako su "Italija i njezina vlada jako slušani u svijetu", a zatim je počeo nabrajati što je sve učinio za spas čovječanstva.

– To što su se približili SAD i Rusija moja je zasluga – rekao je Berlusconi. Dodao je i da je zaslužan za sprečavanje veće financijske krize.

– Uvjerio sam Obamu da intervenira poslije propasti banke Lehman Brothers. Plan davanja 700 milijardi dolara američkim bankama objavljen je dan nakon što sam dan proveo u uredu predsjednika SAD-a – kazao je Berlusconi. Nije to sve, Berlusconi je spasio i gruzijsku metropolu Tbilisi.

– Zahvaljujući meni, Putinu i Sarkozyju Rusija je odustala od napada na Tbilisi – kazao je Berlusconi.

Smatra da mu se sve te zasluge ne pripisuju jer je talijanski tisak u rukama ljevice. Kaže i da to što se ponovno pojavilo smeće na ulicama Napulja nije njegova krivica, već napuljske gradonačelnice Rose Russe Iervolino, a suci koji vode istragu protiv njega i žele mu suditi zbog korupcije "kriminalna su organizacija". Izjava da su suci koji vode istragu protiv njega udruženi u "kriminalnu organizaciju" vrlo je teška pa će se možda pokrenuti i neki postupak protiv Berlusconija, protiv koga je u subotu navečer u Rimu prosvjedovalo oko sto tisuća osoba.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
17:50 04.10.2010.

Berlusconi je protuklerikalno nastrojen. Previše se druzi sa svojim prijateljom Gadafijem. Posljednjih su godina cesti medijski udari na Vatikan, posljednju utvrdu kršćanskog morala u zapadnom svijetu.

RE
rezonancija
19:20 04.10.2010.

ali istina vec se dugo nije pojavila takva budala kao berlusconi na medjunarodnoj politici,ali je u tu ligu spada i gadafi,bush i hugo ...ineligencija ih bas nije htjela ali kult licnosti je...

AU
autoritet
16:06 04.10.2010.

Kojih 6 milijuna žrtava shoaha? Pa broj ubijenih samo u Auschwitzu službeno je smanjen tri puta, a broj od \"6 milijuna\" ostaje netaknut i nakon toga Te su laži kontraproduktivne, čovjek bi pomislio da se nedužne žrtve kojih je itekakoo bilo koristi kao sredstvo iznude novaca i povlastica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije