Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERENJE VLADI

Berlusconi u Finijevoj šaci

parlament
Reuters
30.09.2010.
u 14:03

Talijanski premijer Silvio Berlusconi, nakon što je sinoć dobio povjerenje Zastupničkog doma, danas je u Senatu kazao kako će njegova vlada desnog centra izdržati cijeli mandat, odnosno ostati još tri godine na vlasti.

RIM – Talijanski premijer Silvio Berlusconi, nakon što je sinoć dobio povjerenje Zastupničkog doma, danas je u Senatu kazao kako će njegova vlada desnog centra izdržati cijeli mandat, odnosno ostati još tri godine na vlasti. U Zastupničkom domu Berlusconijeva je vlada na programskom govoru dobila 342 glasova "za" (za većinu je potrebno 316 glasova od 630 zastupnika), a danas je u Senatu ponovio svoj jučerašnji govor i dobio povjerenje.

No, da su u Zastupničkom domu 34 zastupnika iz skupine Budućnost i sloboda, koju je osnovao predsjednik donjeg doma parlamenta Gianfranco Fini, glasovali protiv, Berlusconi ne bi imao većinu. Berlusconi je, dakle, u Finijevoj šaci. A, premda je Fini, koji je s Berlusconijem osnovao Stranku sloboda, kazao kako sa svojim istomišljenicima ostaje u većinskom desnom centru, ipak neće glasovati za sve vladine prijedloge. Svaki put će se ocijeniti neki prijedlog zakona i o njemu glasovati prema savjesti. Ako će, na primjer, neki zakon biti predložen, a takvih je dosad bilo, a i priprema se novi, kojima je cilj spasiti Berlusconija od sudskih istraga, onda će Finijevi ljudi glasovati protiv. Berlusconi praktički ovisi o Finijevoj volji, jedino je još neizvjesno na koji će način doći do formalne krize vlade. Pretpostavlja se da bi do studenoga mogla pasti Berlusconijeva vlada i da će prijevremeni izbori biti u ožujku 2011.

Prema analizi nekih komentatora, Fini bi u studenome trebao podnijeti ostavku na položaj predsjednika Zastupničkog doma i osnovati svoju stranku s kojom će izaći na prijevremene parlamentarne izbore.

Komentara 1

AU
aurora08
21:05 30.09.2010.

hehehehehehhe berluskoni moze kupi ovakovih kak je fini 1 milijun, hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije