Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Berlusconi prijeti Montiju prijevremenim izborima

Monti u Senatu
17.11.2011.
u 14:22

Dok je novi premijer Mario Monti u senatu iznosio program vlade, u Milanu su studenti prosvjedovali

Prvog dana vlade Marija Montija održani su prosvjedi studenata u Milanu, zaposlenici u sektoru javnog prijevoza su štrajkali, a dosadašnji premijer Silvio Berlusconi zaprijetio je novoj vladi prijevremenim izborima. Monti je u senatu talijanskog parlamenta iznio program svoje nestranačke vlade i naglasio da će mjere štednje morati zahvatiti sve slojeve na pravedan način. Što mjere budu pravednije, to će biti prihvatljivije, kazao je Monti.

Istodobno je oko 2500 mladih u Milanu prosvjedovalo zbog ekonomske krize. “Mi nećemo platiti krizu” i “Umjesto u oružje, novac u školstvo”, uzvikivali su mladi. U Milanu je bilo i incidenata sa snagama sigurnosti, a mladi su se posebno okomili na banke.

Berlusconi je u razgovoru sa senatorima svoje stranke Narod slobode kazao da će Montijeva vlada trajati “onoliko vremena koliko je potrebno za reforme”, a onda će se sazvati izbori. Montijeva vlada predstavlja suspenziju demokracije, kazao je Berlusconi, jer nije izabran na izborima, već pod utjecajem predsjednika republike Giorgija Napolitana.

– Konac eura značio bi uništenje jedinstvenog tržišta i njegovih pravila, europskih institucija i odveo bi nas u pedesete godine – odmah je kazao Monti pred talijanskim senatorima.

– Zbog toga treba smanjiti državni dug i potaknuti proizvodnju, ali sve treba provesti na pravedan način. Potrebno je skinuti gips ekonomiji, poticati stvaranje novih tvrtki, poboljšati učinkovitost državne službe i omogućiti mladima i ženama zaposlenja – kazao je Monti i naglasio kako će nakon reformi i spread, odnos između talijanskih državnih obveznica (BPT) i njemačkih državnih obveznica (Bond), biti manji.

Nestranačka vlada, odnosno vlada nacionalnog zauzimanja, kako ju je nazvao premijer Monti, predložit će ponovno uvođenje poreza na nekretnine, kao i reformu mirovinskog osiguranja. Također će se razmotriti zakoni koji određuju tržište rada jer, kako je rekao premijer-profesor, ima onih koji su previše zaštićeni i onih koji nisu uopće zaštićeni. Obrazovanost Talijana niža je od obrazovanosti stanovnika razvijenih europskih zemalja, pa će nova vlada raditi i na reformi školstva, ali i sudstva, koje je najsporije u Europi. Program Montijeve vlade jako je ambiciozan i pitanje je hoće se moći provesti u idućih godinu i pol dana, koliko traje mandat ovom parlamentarnom sazivu, i ako prethodno ne budu raspisani parlamentarni izbori.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar flegmatik
flegmatik
17:21 17.11.2011.

Zelim Super Mariu puno uspjeha prije svega. Nitko ne bi imao koristi od posrnule Italije, ukljucujuci i nas. Brine me sto mu plan zvuci malo na lupanje praznih fraza. Na primjer: \"smanjiti državni dug\", \"potaknuti proizvodnju\", \"sve pravedno\", \"poticati stvaranjeje novih tvrtki\", \"mladima i ženama zaposlenja\" bi i moja pokojna baba mogla pozeljeti. Kako to postici, nije jasno artikulirano. Mjere koje spominje, poput poreza na nekratnine, reforma mirovinskog osiguranja, zakoni o trzistu rada, nuzno su potrebne, ali ne i dovoljne mjere da se ozivi proizvodnja. Obrana eura zvuci mu slabo argumenirano kao i Merkelicino.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije