Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Berlusconi govorio u parlamentu iz kojeg je izašla oporba

Talijanski parlament
13.10.2011.
u 12:25

Prvi put u povijesti Republike Italije cijela je oporba izašla iz parlamentarne dvorane u znak prosvjeda protiv Berlusconija

Cijela oporba bila je izvan dvorane zastupničkog doma parlamenta dok je u njoj danas govorio predsjednik vlade desnog centra Silvio Berlusconi. To je prvi put u povijesti Republike Italije da je u znak prosvjeda cijela oporba izašla iz parlamentarne dvorane. Samo se jednom to dogodilo u vrijeme Kraljevine Italije, nakon što su 1924. godine fašisti ubili socijalističkog zastupnika Giacoma Matteottija. Sada je cijela oporba, i ona na ljevici i ona na desnici, izašla iz dvorane u znak prosvjeda protiv Berlusconija koji nije htio podnijeti ostavku ni nakon što je njegova vlada ostala u manjini kad se glasovalo o državnom proračunu.

Oporba drži da je Berlusconi trebao najprije podnijeti ostavku, a onda doći u parlament izvijestiti o stanju vladajuće koalicije i zatražiti povjerenje. Berlusconi, međutim, nije podnio ostavku prije nego je zatražio glasovanje o povjerenju svojoj vladi govoreći danas samo pred parlamentarcima vladajuće koalicije (bilo je prisutno i petero radikala), a o povjerenju njegovoj vladi glasovat će se u petak. Tada će, dakako, oporba nazočiti i glasovati protiv sadašnje vlade.

U svome govoru Berlusconi nije kazao ništa novo. Oslikao je Italiju kao zdravu i ekonomski snažnu, koja će prebroditi krizu koja vlada u Europi. Krivci za stvaranje loše slike o Italiji su, prema Berlusconijevu mišljenju, parlamentarci ljevice koji žele sve uništiti, a u tome im pomažu mediji koji mu nisu naklonjeni. Njegova je vlada,  međutim, radila i radi na poravnavanju državnog duga koji će, kako je rekao, biti izravnat s bruto nacionalnim prihodom (BNP) do konca 2013.

Ako vlada u petak ne bude dobila potporu parlamenta, onda se treba ići na prijevremene izbore, kazao je Berlusconi, ali je odmah upozorio da prijevremeni izbori ili  tehničke prijelazne vlade ne mogu riješiti probleme.

– Ne postoji alternativa mojoj vladi. Oporba nema ni vladu ni program – drži Berlusconi.

– Berlusconijev je govor bio jadan – izjavio je čelnik najjače oporbene Demokratske stranke Pierluigi Bersani. Zapravo, premijer je ponovio obećanja koja ponavlja već godinama te nije dao ni jedan konkretan podatak o mjerama koje njegova vlada namjerava poduzeti za poticanje proizvodnje i smanjenje državnog duga. Premda i unutar vladajuće koalicije ima parlamentaraca koji drže da bi Berlusconi trebao podnijeti ostavku, vjerojatno će mu u petak izglasovati povjerenje, ali samo zato da bi oni i dalje dobivali parlamentarnu plaću do isteka mandata 2013.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije