Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Berlusconi dao zeleno svjetlo za koalicijsku vladu Lige i Pokreta 5 zvijezda

Gola aktivistica skočila pred Berlusconija
Reuters/PIXSELL
10.05.2018.
u 00:07

"Ako neka druga politička snaga koalicije desnog centra želi preuzeti odgovornost (i sastaviti) vladu s Pet zvijezda, mi to poštujemo" rekao je Berlusconi.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u srijedu da neće blokirati Pokret 5 zvijezda (M5S) da sastavi vladu, čime uklanja ključnu zapreku za izlazak iz političke krize nastale nakon izbora koji nisu dali jasna pobjednika. 

"Ako neka druga politička snaga koalicije desnog centra želi preuzeti odgovornost (i sastaviti) vladu s Pet zvijezda, mi to poštujemo" rekao je Berlusconi govoreći o Ligi, stranci s kojom je on ušao u predizbornu koaliciju. 

"Sigurno nije na nama da ulažemo veto ili preduvjete, no u ovom slučaju naravno nećemo glasati" za novu vladu, rekao je Berlusconi. 

Međutim, Berlusconi je najavio da će partnerstvo s Ligom nastaviti na lokalnoj razini, piše agencija Reuters.

Liga i M5S imaju dovoljno glasova da sastave vladu bez Berlusconijeve stranke Forza Italia, no Liga je s Berlusocnijem ušla u koaliciju i željela je jamstva da se on neće usprotiviti. 

Time se u srijedu kasno navečer nazire kraj devet tjedana duge blokade nastale pošto je na parlamentarnim izborima u ožujku najviše mjesta osvojio konzervativni blok Lige, Braće Italije i Forze Italije, ali pojedinačno najviše glasova dobio je populistički M5S koji želi vladati s Ligom, ali ne i s Berlusconijem.

Liga, s druge strane, do sada nije željela napustiti Forzu Italiju s kojom je išla na izbore. 

Berlusconi je dao zeleno svjetlo Ligi u srijedu navečer kada se najavljivalo da će talijanski predsjednik Sergio Mattarella objaviti ime novog "neutralnog", tehničkog premijera, a prema glasinama to bi mogla biti žena.

Ogorčen zbog dvomjesečne postizborne krize, Mattarella želi povjeriti zemlju neutralnoj administraciji dok stranke nastavljaju rješavati svoje razlike.

Komentara 3

LU
lucio2
02:40 10.05.2018.

Europski Trump. Stari ljigavac i perverznjak. Jadna li je nacija kojoj jovakva ljudska spodoba može biti na čelu. Bljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije