Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE NJEMAČKE

Berlinski zid živi i 27 godina od ujedinjenja – u glavama Nijemaca

Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.10.2017.
u 07:00

Čak 74 posto stanovnika istočnog dijela zemlje drži da u državi i dalje postoje nevidljive barijere

Kada je prije točno dvadeset i sedam godina, 3. listopada 1990. i službeno raspušten DDR, a Njemačka ponovo postala jedinstvena država, nitko nije ni sanjao da će gotovo tri desetljeća poslije podjela između istoka i zapada zemlje ne samo postojati već biti i vrlo jaka. Doduše, ne postoji podjela u fizičkom smislu, ne postoje barijere, ali u glavama Nijemaca podjela na istok i zapad još uvijek je vrlo živa.

Pet uvjeta za imigrante

Prema istraživanju koje je proveo institut INSA, u ovome trenutku 64,5 Nijemaca na razini države smatra kako je zemlja i dalje vrlo razdvojena. Ova statistika još je gora kada se promatra sam istok države, odnosno područja nekadašnjeg DDR-a. Ondje čak 74 posto građana vjeruje kako i dalje postoji nevidljiva, unutrašnja granica - fluidni Berlinski zid.

Vidjelo se to i po rezultatima izbora za Bundestag prije desetak dana. Na istoku zemlje radikalno desni AfD postao je druga politička snaga s više od 20 posto osvojenih glasova. Upravo je ova relativno velika potpora desnici, kakvu AfD ipak nema na zapadu zemlje, pokazatelj prilično velikih razlika između dva dijela države. Ne samo u smislu razvoja ili nezaposlenosti, već i strahova pred promjenama, pogotovo u posljednjih nekoliko godina otkad je Njemačka cilj milijuna imigranata s Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u svom je jučerašnjem govoru u Mainzu, gdje se odvijala i središnja proslava ujedinjenja, prilično žestoko prozvao politiku otvorenih vrata kancelarke Merkel koju je ona potaknula prije dvije godine.

– Njemačka će u budućnosti moći ostati utočište progonjenima samo ako uspijemo ponovno uspostaviti sustav u kojem možemo razlikovati one koji bježe od političkog progona od onih koji bježe od siromaštva – poručio je Steinmeier ujedno postavivši imigrantima pet uvjeta za integraciju u njemačko društvo: naučiti njemački jezik, poštovati pravnu državu, poštovati ustav, poštovati ravnopravnost muškaraca i žena i prihvatiti njemačku povijest s poukama iz dva svjetska rata.

Ipak, stanje na istoku zemlje, u ekonomskom smislu i unatoč svim stavovima Nijemaca, nije tako loše kao što bi se moglo zaključiti.

– U ovome trenutku, nezaposlenost u Dresdenu je samo oko šest posto, što nije nimalo loše. Slična je situacija i u ostalim velikim gradovima na istoku zemlje –kaže zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović.

Opća nesigurnost

Prema njegovim riječima, razjedinjenost između istoka i zapada, ali i veliki porast podrške radikalno desnom AfD-u treba tražiti u općoj nesigurnosti koja vlada među stanovništvom.

– Srednji sloj prilično je nesiguran i zabrinut za svoju budućnost. Tu su strah od islamizacije društva, od digitalizacije, od svih promjena koje neminovno dolaze. A dobar dio ljudi na istoku zemlje odrastao je u diktaturi, u jednom specifičnom okruženju i AfD su vidjeli kao svojevrsni jamac sigurnosti – kaže Juratović. Tomu, tvrdi, treba dodati i činjenicu kako za vrijeme DDR-a nisu imali priliku često se susretati s došljacima iz drugih zemalja i jednostavno nemaju toliko razvijenu toleranciju prema drugačijim kulturama. Ne zato što im drugačije kulture smetaju, već što su zabrinuti za svoju budućnost.

– Nije to svojstveno samo istoku zemlje. Na jugu Njemačke, u kojemu je nezaposlenost samo oko tri posto, i u kojemu je svima jasno da nam nedostaje radne snage, AfD je jak – kaže Juratović.

Gotovo tri desetljeća nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, stvari su se u velikoj većini segmenata znatno pomaknule prema bolje, no ostao je Berlinski zid u glavama.

 

Komentara 8

KO
kodamesepita
07:47 04.10.2017.

Kubanci, Rusi, Vijetnamci , Kinezi oni su svi na tisuće radili i studirali u istočnoj " bratskoj komunističkoj" njemačkoj ... istočni njemci su u vrijeme komunizma bili " tolerantni " po partijskom naputku - danas kažu što stvarno misle !sle ! Juratović je mogao i objasniti da " crveni " u njemačkoj ne žele ograničiti ulazak izbjeglicama i uvesti " Einwanderungsgesetz" ... " Zakon o Useljenju " ..

ST
Starotopoljanin
09:09 04.10.2017.

sta ovaj juratovic prica,pa u DDR.-u su sve komunisticke zemlje zivile i skolovale se .pocevsi od vijetnamaca kubanaca,africkih zemalja.

AA
aabbcc
10:03 04.10.2017.

Problem na istoku Njemacke da narod nije navikao na klasno drustvo, obespravljenost i izrabljivanje radnika i tamo jos hoce radnici da se pitaju i samoupravljaju u drustvu a to ne moze jer izbubili su vlast, fabrike i sve sto su imali kao i svugdje u bivsem socijalizmu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije