Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU NOSILI MASKE NI DRŽALI DISTANCU

Berlinska policija prekinula skup protiv koronamjera

Protest against Corona measures Berlin
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
1/9
29.08.2020.
u 21:09

Do prekida prosvjeda okupilo se oko 18.000 ljudi, a policija je putem razglasa upozoravala prosvjednike da drže međusobni razmak, čega se negatori COVID-19 nisu pridržavali

Berlinska policija prekinula je današnji prosvjed u Berlinu protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog širenja koronavirusa jer se prosvjednici nisu pridržavali mjera držanja razmaka i nošenja zaštitnih maski.

Policija je priopćila da prosvjednici unatoč stalnim upozorenjima nisu poštovali minimalan razmak i zbog toga su “morali prekinuti skup”. Prosvjednici su se pak žalili da nisu mogli držati razmak jer ih je policija stisnula i izolirala okolne ulice.

Vlasti zabranile pa sud dopustio

Prema podacima policije, do prekida prosvjeda pokraj Brandenburških vrata u Berlinu okupilo se oko 18.000 ljudi, koji su u popodnevnim satima trebali marširati ulicama glavnog grada Njemačke.

Protest against Corona measures Berlin
1/9

Oko 3000 policajaca došlo je nadzirati prosvjed, a berlinske vlasti uoči skupa najavile su da će ga prekinuti ako se mjere ne budu poštovale. Posljednjih dana i u Njemačkoj, koja se u prvoj fazi pandemije dobro othrvala širenju zaraze, bilježe više od 1500 novih slučajeva zaraze na dan. Policija je provela obećano, odnosno prekinula prosvjede zbog nepoštovanja mjera protiv kojih se prosvjedovalo. Organizatori prosvjeda u Berlinu protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog širenja COVID-19, inicijativa Querdenken 711, drže da se mjerama protiv širenja zaraze smanjuju slobode.

Na web-stranici inicijative Querdenken 711 njezin utemeljitelj Michael Ballweg iznio je da je šokiran zabranama okupljanja i naglašava da je “sada potvrđena bojazan koju je imao u travnju 2020. da će pandemija, i to ne samo privremeno, ograničiti temeljna prava”. Oko samog održavanja skupa vodila se pravna bitka i prije nego što je počeo. Nakon što su berlinske vlasti zabranile današnje okupljanje, Viši upravni sud (OVG) u posljednji ga je čas odobrio.

Vlasti u Berlinu, koji je i grad i pokrajina, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Andreasom Geiselom, smatrale su da sudionici prosvjeda neće poštovati mjere držanja razmaka itd. pa su skup zabranile. Sud je, međutim, smatrao kako nema indikacija da će prosvjednici namjerno kršiti pravila o držanju razmaka pa je skup odobrio.

– Odluka o zabrani održavanja skupa nije bila donesena protiv sloboda okupljanja,nego u prilog kontroli zaraze – kazao je Andreas Geisel te naglasio da “smo u punoj pandemiji s rastućim brojem zaraženih i ta se činjenica ne može negirati”

 Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane da zadrže oprez da bi se spriječilo širenje koronavirusa jer “to je ozbiljna stvar, ozbiljnija nego ikada, pa je treba nastaviti ozbiljno shvaćati”. Inicijatori prosvjeda koje su u Berlinu organizirali od početka kolovoza za sebe kažu da su “slobodni mislioci” i drže da su zaštitne mjere zbog širenja epidemije prešle u zabrane okupljanja i kršenje sloboda. Uz organizatore su stale i neke desničarske stranke koje su iskoristile priliku da kritiziraju odluke koalicijske vlade kancelarke Merkel, koju čine demokršćani i socijalisti. Neki prosvjednici uzvikuju slogane koji su se mogli čuti 1989. na prosvjedima protiv režima Istočne Njemačke i za rušenje Berlinskog zida, primjerice: “Otvorite vrata” i “Narod smo mi”. Nosili su i transparente na kojima je pisalo “Sloboda, demokracija i poštovanje temeljnih prava”, “Ovdje smo i bučni smo jer nam kradu našu slobodu” te “Najveća zavjera je pandemija koronavirusa”.

Prosvjednici su nosili i zastave drugih pokrajina kako bi se pokazalo da je cijela Njemačka uz njih. Neki su nosili zaštitnu masku, a protiv njih su ostali vikali “Nazi raus!” (“nacisti, van”) samo zato što su poštovali usvojene mjere zdravstvene zaštite.

Populisti uhvatili “antikorona” vlak

Zanimljivo je, pak, da su uz prosvjednike stali mnogi populistički čelnici i teoretičari zavjere, kao i neki predstavnici krajnje desnice.

Na početku pandemije upravo je, barem u Italiji, krajnja desnica na čelu s liderom Lige Matteom Salvinijem tražila potpuno zatvaranje granica pred strancima koji donose zarazu, a sada kada su demokršćanske i socijalističke stranke na vlasti uvele neke zaštitne mjere, krajnja desnica pretvorila se u “čuvara sloboda”. Berlinska policija putem razglasa upozoravala je prosvjednike da drže međusobnu distancu, što negatori COVID-19, dakako, nisu prihvatili pa je skup prekinut.

Komentara 8

DU
Deleted user
14:58 30.08.2020.

Bože debilizma. Pa upravo protiv toga i je prosvjed. Više ne znaju kako prisiliti narod da NE otvori oči I sve masovnije protestira protiv ove diktature i laži. Sve zemlje broje manje umrlih nego lani a od gripe umre svake godine Na stotina tisuča ljudi.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
20:25 30.08.2020.

njemacka je kao ekspreslonac. jos malo i leti poklopac kroz strop.

AA
aabbcc
15:17 30.08.2020.

Odmah staviti Berlin na crvenu listu s obje strane zida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije