Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova novinarka u beogradu

Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire, ponosimo se što nosiš najviši srpski orden

putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/19
16.10.2014.
u 15:23

Nikolić je tijekom susreta s Putinom s kolegom iz Rusije razmijenio nekoliko rečenica na ruskom

Praćen MIG-ovima 29 kroz zračni prostor Srbije, predsjedničkim zrakoplovom Iljušin vrijednim 150 milijuna eura, čija je unutrašnjost ukrašena zlatom i draguljima, na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko 12:20 stigao je ruski predsjednik Vladimir Putin, a u odboru za doček bio je predsjednik Tomislav Nikolić. Prilikom Putinova izlaska iz aviona, dvojica predsjednika poljubila su se tri puta.

Odvojenim zrakoplovom dopremljen je i Putinov blindirani Mercedes S600 Pullman Guard, koji može izdržati i nuklearni napad, a dvojica predsjednika najprije su se uputila na groblje osloboditelja Beograda, gdje su položili vijence i odali počast palim borcima.

S ruskim predsjednikom, ulicama grada koji proslavlja 70 godina od oslobođenja, vozila su se i dvojica mornaričkih časnika koji su nosili famozni "atomski koferčić" u kojem se nalazi uređaj veze s pomoću kojeg vrhovni komandant može lansirati rakete s atomskim bojevim glavama, od kojeg se Putin ne odvaja čak ni tijekom posjeta drugim zemljama. Ruskog predsjednika u stopu prati 20 članova njegova osobnog osiguranja, a njegovu beogradsku putanju prati i 80 dobro raspoređenih srpskih snajperista.

Oko 13 sati Putinov Mercedes zaustavio se ispred Palače Srbija, gdje je održao odvojene radne sastanke s predsjednikom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, a ruskom predsjedniku ručak će poslužiti iz tanjura i srebrnog pribora izrađenih prije 40 godina posebno za Josipa Broza Tita.

Ruskom predsjedniku u Palači Srbija Tomislav Nikolić uručio je "Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici".

– Gospodine predsjedniče, dobro došli u Srbiju, velika je radost vidjeti vas ponovno, posebno jer se naši odnosi razvijaju sve uspješnije i bolje. U današnje vrijeme u svijetu je postalo normalno da se prijateljstvo mjeri trgovinskom razmjenom, ali mi drukčije gledamo na prijateljstvo i Srbija danas nema neprijatelja, ali imamo manjih i većih prijatelja. Rusku Federaciju ubrajamo u svoje velike prijatelje – rekao je Nikolić Putinu pred okupljenim novinarima te dodao na ruskom:

– Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden.

– Veže nas ne samo zajedničko podrijetlo, vjera, tradicija, kultura... već i to da smo uvijek bili na istoj strani. Posebno nam je važna vaša podrška u vezi s pitanjem Kosova i Metohije. U vama vidimo velikog saveznika i partnera. Srbija neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošem ponašanjem prema Rusiji, ali mi nemamo izbora, mi ne možemo drukčije – istaknuo je Nikolić.

Foto: VLm
Novinarka Večernjeg lista Renata Rašović izvještava iz Beograda

Putin je potom razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem, a zatim su otišli na zajednički ručak. Kao aperitiv bit će služena najbolja domaća rakija, a na jelovniku su goveđi i svinjski pršut, pite, gibanice, sirevi, ajvar, grah prebranac, sve iz domaće radinosti. Glavno jelo uključuje juhu, janjetinu, svinjetinu, roštilj i ribu. Za atmosferu tijekom ručka zadužen je zbor “Stanislav Binički”, a predviđeno je da pjevaju naizmjenično jednu srpsku, jednu rusku pjesmu.

Istodobno, ispred Palače Srbije okupile su se tisuće građana koji nestrpljivo čekaju da vide "svog predsjednika". Nikolić je tijekom susreta s Putinom s kolegom iz Rusije razmijenio nekoliko rečenica na ruskom.

Premda je vojna parada počela u 15.30 sati, opsadno stanje trajalo je od jutra. Više od stotinu beogradskih škola danas je zatvoreno.

Na počasnoj tribini, na kojoj sjede i Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić, ali i haaški optuženici Momčilo Perišić i Dragoljub Ojdanić, sve je spremno za dolazak dvojice predsjednika. Nakon počasne paljbe i intoniranja srpske himne, masi će se najprije obratiti predsjednik Nikolić. Njegov govor već je procurio među novinarima, pa izdvajamo: "Oduvijek su naši građani ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vjekovnoj povijesti nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobjedama u oba svjetska rata, u svjetsku povijest svoje ime upisuje uvijek na strani pravednika i pobjednika. Današnjom vojnom paradom pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na naslijeđe svojih predaka, spreman da obrani svoje, odan misiji stabilnosti u regiji, miru u Europi i svijetu".

Potom će se obratiti Vladimiru Putinu kojem će obećati podizanje spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu usred Beograda.

>> 'Svog predsjednika Putina' dočekat će stotinu tisuća Srba

Komentara 402

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:14 16.10.2014.

Srbi i danas i uvijek će imati pretenzije na tuđe,to Hrvati trebaju da imaju na umu i uvijek ponavljati kao domaće gradivo.Pa vidite samo u njihovoj himni gdje ponavljaju,a to im treba usporiti,gdje kažu...Bože spasi srpske zemlje (koje zemlje!!!) srpski...Hallo.

NE
Neonacionalist
12:19 16.10.2014.

Iduće godine će biti jubilarna 20-godišnjica oslobođenja Hrvatske u operaciji Oluja, bilo bi primjereno da se na Jarunu ili u samom Kninu organizira velika vojna parada u čast te veličanstvene i največe vojne pobjede hrvatskog naroda.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:03 16.10.2014.

Njihov predsjednik već šesti put,u dvije godine,se sastaju sa Putinom;kamo je okrenuta Srbija to dokazuje i tu je ne treba sputavati,neka joj je sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije