Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Beograd mijenja nazive hrvatskih ulica: Kakva je situacija kod nas, u BiH i Crnoj Gori?

petrovaradinska
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
27.07.2020.
u 22:47

Od svih hrvatskih gradova najviše ulica nosi naziv Zadra, njih čak 177

“Srbija po nazivima ulica i dalje živi u dobu ‘bratstva i jedinstva’”, žalili su se još 2013. godine vodeći srbijanski mediji, konstatirajući kako u srbijanskim gradovima mogu nabrojiti čak 16 zagrebačkih, 50 sarajevskih, 17 ljubljanskih, 24 skopske i 20 podgoričkih ulica. Tada je bilo i pet hrvatskih, 27 makedonskih, tri slovenske, 34 crnogorske, 48 bosanskih, ali i 218 ulica maršala Tita.

Beogradska u Kovačićevu

Tamošnji dužnosnici i intelektualci bili su podijeljeni, neki su smatrali da to nije problem, a drugi su pozivali na preimenovanja ulica, pozivajući se na “reciprocitet”. Jer npr. Beogradska ulica postojala je tada, a i sada, samo u glavnim gradovima Makedonije i Crne Gore. Godinu dana kasnije Beograd je Zagrebačku ulicu promijenio u Ulicu Koče Popovića, a sedam godina nakon tih rasprava, ulice Beograda masovnije će mijenjati nazive, njih 120 koje imaju nazive vezane za Hrvatsku. A gotovo 30 godina od raspada SFRJ nestat će i neki od 400 naziva koji su u glavnom gradu Srbije vezani uz Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju.

I doista, Beograd i drugi srpski nazivi nisu popularni u nazivima ulica i trgova bivših jugoslavenskih republika. Kao što rekosmo, Beogradsku ulicu imaju samo Skoplje i Podgorica, a u Zagrebu je ona 1990. preimenovana u Kovačićevu, a kasnije u Ulicu kneza Višeslava. Zagrebačku ulicu i dalje imaju Ljubljana (Zagrebška ulica), Podgorica, Sarajevo i Skoplje (Zagrebska). Ljubljanska ulica još uvijek je prisutna u svim glavnim gradovima bivših jugoslavenskih republika, a Sarajevska ulica je u Zagrebu, Beogradu i Podgorici, dok je u Ljubljani obećana 2016. godine, ali još je nema. Podgorička ulica, zbog neslavnijeg naziva Titogradska prije raspada SFRJ, samo je u Beogradu te u nekim manjim mjestima poput, recimo, Banje Luke, no Titogradska ulica i dalje postoji u nekim srbijanskim gradovima, poput Subotice.

Skopljanska se ulica nalazi u Beogradu, Sarajevu i Ljubljani. U Hrvatskoj su nazivi ulica masovno mijenjani početkom 90-ih nestankom brojnih naziva vezanih uz NOB, ali i srpske osobe te toponime. No Tito nije tako masovno mican pa je i danas u podosta hrvatskih mjesta. Nisu ni sva srbijanska mjesta izbačena iz naziva ulica hrvatskih gradova. Zagreb je početkom 90-ih promijenio nazive 500-tinjak ulica i trgova, ali i dalje je zadržao neke nazive s područja Srbije, pretežito vojvođanske. U Zagrebu su i danas Alibunarska ulica, Apatinska, Zemunska, Petrovaradinska, Bačka, Somborska, Subotička, Rumska, Slankamenska, kao i Fruškogorska ulica. Mnogo je i bosanskohercegovačkih naziva, pa je tu i dalje Banjalučka ulica, Goraždanska, Kreševska, Travnička, Igmanska, Majevička itd. I Osijek ima Subotičku, ali i Srijemsku ulicu, dok je Novosadska ulica u Retkovcima.

Zagrebačka nestala 2014.

Promjene imena ulica u Crnoj Gori nastaju sredinom 2000-ih, kad ova republika postaje samostalna, no i dalje ima ulica nazvanih po „starim“ nazivima iz bivših republika. U Skoplju se 90-ih promijenilo „tek“ 40-ak ulica, što je stupilo na snagu 2012. godine zbog političkih nesuglasica i odluke Ustavnog suda, no tada kreću i masovnije promjene imena ulica. U Beogradu prve veće promjene nastaju nakon 2000., ali Zagrebačka ulica nestaje tek 2014., kad se mijenja naziv dvjestotinjak ulica. A BiH opet po svome. Sarajevo mijenja 40 posto naziva ulica poslije 2000., Banja Luka 1997. mijenja 60 posto naziva, a hrvatski dio Mostara u još većem postotku.

Dakako, svaka strana miče stare i dodaje svoje nazive. Inače, u bivšoj SFRJ bila je popularna Dalmatinska ulica, koja je i danas u Podgorici i Mariboru. U Podgorici je i Kninska, Plitvička, Trebinjska, Bohinjska ulica, u Ljubljani je i dalje Novosadska, dok Ljubljansku ulicu imaju i Osijek i Vukovar. Novi Sad ima Dalmatinsku, tik do Bulevara Europe, a i dalje je u tom gradu i Vardarska, Jablanička, Kosmajska, Dubrovačka, Banjalučka, Slavonska, Zetska... A jedno istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako je u hrvatskim gradovima najviše ulica nazvano po Zadru, čak 177 diljem Europe. 

Komentara 71

MR
mrzimcrvenekmerove
22:57 27.07.2020.

Titov trg - najvećem zločincu 20. stoljeća dati trg.... SRAMOTA

RI
rimac444
23:47 27.07.2020.

Odavno su trebali to učiniti, no u glavama bolesnih srba i naša orjune još uvijek ostaje san o srboslaviji

Avatar Illyricum44
Illyricum44
00:22 28.07.2020.

propagandni medij je necakod ka "istrazija" ali nima odgovora koliko Serpskih ulica ima kod nas, no navodi necakod is "Serpskih" istragu koju su oni vodili o imenima ulica u Serbiji. pa koliko ima ulica u CRO da je od necega serpskog? odgovora nima, a medij je ka "istraziva" to. ono za ca postoje povisne osnove, temelji i preduvjeti se moze navoditi u svojin imenima. ako postoje povisne podloge za nazvati svoju ulicu necim ca je danas u posjedu nekoga drugog onda to nije problem. evo primjera serba i "kosova." svi znamo koliko je vazna kosovska bitka za serbe. ali za ono di povisnih razloga za time nima, triba minjat. ovu petrovaradinsku ulicu minjat. nije to tesko prominit ako vojvodjanskih ulica ima. vojvodina je serbljevska zemlja. apropo BIH protektorata, mi samo ono ca je nase u tome protektoratu mozemo uzimati u svojin imenima, dakle Croatski gradovi, mista, osobe, povist, republike ka i sama imena nase zemlja u tome protektoratu. time mi samo svoje postujemo, a tudje ne diramo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije