Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVOĆA ZRAKA

Beograd među tri grada u svijetu s najzagađenijim zrakom, dva grada regije blizu

28.10.2019.
u 12:08

Kategorija „jako zagađen“ koristi se za najviši, peti stupanj zagađenja koje mjeri Agencija.

Beograd je u ponedjeljak na trećem mjestu popisa svjetskih gradova s najzagađenijim zrakom, a ispred njega su samo prijestolnica Indije Delhi, te Lahor, glavni grad pakistanske provincije Punjab, objavio je portal AirVisual, koji prati kakvoću zraka diljem svijeta.

Beograd se već treći dan uzastopce nalazi i vrhu popisa najzagađenijih gradova, što stručnjaci tumače aktualnom meteorološkom situacijom i „jakim inverzijama zraka“ u prizemnim slojevima atmosfere te izostankom sezonskih oborina i vjetra.

Među prvih pet gradova po visokoj zagađenosti zraka su, uz Beograd, još dva grada regije – Sarajevo i Skoplje, dok su među prvih 10 najzagađenijih gradova još pakistanski Karači, te kineski Šangaj i Shenzen, Hong Kong i brugarska prijestolnica Sofija. Prema podocima srbijanske državne agencije za zaštitu okoliša, kategorija „jako zagađen“ zrak vrijedi i za Suboticu, Beočin, dio Novog Sada, Novi Beograd, te središnju beogradsku opštinu Stari grad i dijelove Pančeva.

Kategorija „jako zagađen“ koristi se za najviši, peti stupanj zagađenja koje mjeri Agencija, javila je Radiotelevizija Srbije. Visokim stupnjem zagađenja označeni su još i Užice, Kosjerić i Valjevo u zapadnoj Srbiji te Bor u istočnom dijelu zemlje.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZS), povoljnija situacija se može očekivati od utorka kada su najavljene „drastične promjene vremena“ – snažan vjetar, kiša, te snijeg u višim planinskim predjelima. 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Croatino
Croatino
15:47 28.10.2019.

Vodeci u europi na listi najzagađenijih gradova, najvise osudjenih ratnih zlocinaca, najvise ubijenih vaznih politicara i medju prvima na listi interpol kriminalaca. Zivjeli susjedi!

Avatar Trica
Trica
14:15 28.10.2019.

A ovih dana duva zapadni vetar,a željezna zavesa šuplja:))

Avatar ehlbert13
ehlbert13
19:32 28.10.2019.

Sad će to Vučko prokomentirati, kako je zagađenost povećana radi naglog industrijskog razvoja Srbije, a ne radi toga što se više od polovice Beograda još uvijek grije na ugalj i drva,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije