Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudan izračun

Benzin će prijeći 10 kuna jer će i cijena barela nafte porasti još 10%

\'benzin_Arhiva VL_Crn_180610\'
Arhiva VL
18.01.2011.
u 10:13

Molak tvrdi da cijene u RH nisu u skladu sa svjetskima, a Dekanić kaže da 2008. nije bilo pravog poskupljenja.

Iznimno visoka cijena benzina u Hrvatskoj u odnosu na cijenu barela nafte na svjetskom tržištu nametnula je pitanje kako je moguće da cijena litre benzina sada iznosi 9,31 kunu, odnosno tek je 40 lipa niža nego što je bila 2008. godine, kada je barel dosegnuo čak 130 dolara.

Kritika ministru
Energetski stručnjak Branimir Molak na domaćim je portalima potegnuo to pitanje te kritizira ministra gospodarstva Đuru Popijača i kaže kako je on uspio postići to da je cijena naftnih derivata u Hrvatskoj posve neovisna o cijeni nafte u svijetu.

>>Derivati ne prate cijenu sirovine

I dok je Molak prilično radikalan, Igor Dekanić, profesor s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, spušta loptu na zemlju i objašnjava kako je nekoliko razloga zašto je cijena benzina sada toliko visoka iako barel nije na rekordnoj razini. Nafta je, nastavlja, 2008. godine tek mjesec i pol dana bila na 130 dolara, dakle kratko, a već potkraj te godine pala je ispod 40 dolara.

– Vlada je, prema mom mišljenju, tada zadržala poskupljenje benzina, odnosno on nije postigao cijenu koju je trebao – objasnio je Dekanić. Od 1. rujna, nastavio je, Vlada je povećala i trošarine na naftne derivate pa je vjerojatno i ta činjenica utjecala na poskupljenje benzina.

Iz Ministarstva gospodarstva već su poručili kako će smanjivanjem trošarina ili nekim drugima mjerama rušiti cijenu benzina nastavi li nekontrolirano rasti. Dekanić, kao i ostali analitičari, procjenjuje da će cijena nafte rasti još desetak posto te da će dosegnuti više od sto dolara po barelu. I cijena benzina, prema njegovu mišljenju, mogla bi prijeći deset kuna. Cijena goriva se u RH računa prema formuli, odnosno cijena se mijenja svaka dva tjedna i ovisi o cijeni nafte na mediteranskom tržištu. Iz toga proizlazi da bi rast cijene barela nafte za 10 posto doveo i do cijene benzina veće od 10 kuna u Hrvatskoj. Cijena barela nafte sada je najviša u posljednje tri godine i posljedica je veće gospodarske aktivnosti, odnosno izlaska Zapada iz recesije te nastavka gospodarskog rasta Kine i Indije. Samim time veća je potražnja za naftom pa je i njezina cijena veća.

Predizborna godina
Ipak, domaći analitičari drže kako cijena benzina u Hrvatskoj neće više pretjerano rasti jer smo u predizbornoj godini pa Vlada neće dopustiti takav udar na standard.

Zbog poskupljenja benzina ne bi pak trebale poskupjeti i ostale usluge jer gospodarstvo u Hrvatskoj koristi dizelska goriva, a njihova je cijena unatoč poskupljenju benzina ostala ista. Prije tri godine i dizel je stajao blizu 9,70 kuna po litri.

Ključne riječi

Komentara 45

OB
-obrisani-
13:52 18.01.2011.

Većim cjenama naftnih derivata do nižih cjena hrane i ostaloga

ZA
zadranin
11:42 18.01.2011.

koja mafija,sada kada je proračun u bankrotu gorivo nam je ko u zemljama koje imaju veće plaće i 200%. Sav model koriste sve zemlje Balkana

DO
doktorica
12:04 18.01.2011.

I to je nova pravednost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije