Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Benedikt XVI.: Bit ću skriven od svijeta

papa (1)
Reuters/PIXSELL
14.02.2013.
u 14:40

Govorio je o svome iskustvu na Drugom vatikanskom koncilu te spočitnuo novinama površnost u analiziranju dokumenata. Na određeni način Benedikt XVI. kritizirao je ondašnju vatikansku kuriju.

VATIKAN – Premda se povlačim, nastavit ću se moliti za vas i bit ću vam i dalje blizak. Uvjeren sam da ćete i vi meni biti blizu, premda ću biti skriven od svijeta – rekao je Benedikt XVI. rimskim svećenicima koje je danas, po tradiciji na početku korizme, primio u dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Dakle, papa se nakon 28. veljače, kada prestaje biti poglavarom Katoličke crkve, više neće pojavljivati u javnosti. Rimskom kleru kazao je da nije pripremio govor, a onda je bez napisanog teksta govorio više od jednog sata. Govorio je o svome iskustvu na Drugom vatikanskom koncilu te spočitnuo novinama površnost u analiziranju dokumenata. Zbog toga je pozvao svećenike da čitaju dokumente, a ne novinska izvješća.

Na određeni način Benedikt XVI. kritizirao je ondašnju vatikansku kuriju. Prvo je kazao da je „odnos između Crkve i suvremenog svijeta već dugo konfliktan, počevši od pogreške u slučaju Galilea. Ta se pogreška htjela ispraviti da bi se pronašao novi odnos između Crkve i najboljih snaga svijeta kako bi se otvorila budućnost čovječanstvu i na taj način napretku“.

Svećenici iz cijeloga svijeta došli su u Rim puni nade, a zbor se bio pripremao na pogrešan način.

– Trebali su se pročitati već pripremljeni tekstovi, a članovi sinode samo su ih trebali prihvatiti i na se taj način trebao odvijati skup. Biskupi su se, međutim, dogovorili da neće pristati na takvo što jer su oni članovi Koncila – dodao je papa. Dakle, Drugi vatikanski koncil, koji je zatim postao ono što je postao, veliki preokret za Crkvu, trebao je prvotno nalikovati nekom partijskom kongresu. Papa je rekao da su se posebno francuski, belgijski i njemački biskupi protivili takvom scenariju. Isto tako usprotivili su se kada su dobili već ispunjene popise s imenima biskupa koji će biti u pojedinim radnim komisijama.

– Biskupi su već prvog dana, kada su dobili pripremljene popise s imenima članova komisija, kazali da ne žele jednostavno glasovati za nešto što je već pripremljeno, već da žele sami stvarati popise komisija – objasnio je Benedikt XVI. Tako je počela snažna aktivnost Drugog vatikanskog koncila i na taj način su se biskupi iz cijeloga svijeta mogli bolje međusobno upoznavati i biti kreativni. Zatim je ispričao kako ga je nadbiskup Kölna kardinal Frings poveo sa sobom kao savjetnika na Drugi vatikanski koncil zato što mu je prethodno, 1959., kao mladi profesor na sveučilištu u Bonnu napisao dobar projekt pod naslovom „Koncil i svijet suvremene misli“ koji je i papa Ivan XXIII. pohvalio. Ratzinger je na Koncilu bio najprije savjetnik nadbiskupa Kölna, a onda je 1962. imenovan službenim koncilskim vještakom.

Taj će se govor vjerojatno dublje analizirati jer njime Ratzinger poručuje mnogo toga o današnjem svijetu i odnosu Crkve i društva. 

>> Papa posebno pozdravio Hrvate: Prijatelji, u korizmi jačajte vjeru

>> 'Potrudit ću se da Crkva stalno ide ukorak s promjenama u svijetu'

>> Papino obrazloženje: Kurija se ne da promijeniti... Onda idem ja!

Ključne riječi

Komentara 1

IN
Ivan Najdek
15:02 14.02.2013.

Zanimljivo i dobro sto je o tome progovorio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije