Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amsterdamska koalicija

Beljakov HSS na euroizbore će s Amsterdamskom koalicijom, ideološke razlike ih ne brinu

Krešo Beljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.10.2018.
u 08:13

Amsterdamska koalicija pregovara s HSS-om o zajedničkom izlasku na euroizbore, a to što je HSS u EPP-u, a ostali u liberalnoj internacionali ne smatraju preprekom

Čelnici Amsterdamske koalicije potvrdili su jučer da pregovaraju s HSS-om Kreše Beljaka o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament. Odradili su, kažu, već tri kruga pregovora, a računaju da će u Bruxellesu i u idućem sazivu imati dva eurozastupnika. U pretkampanji u koju već kreću građanima će ukazati na važnost EU izbora i europskih vrijednosti i vrijednosti liberalne demokracije.

– Ne želimo da populizam, koji buja unutar, ali i izvan granica Hrvatske, prevlada – kazala je Mrak Taritaš. Predsjednik IDS-a Boris Miletić dodao je da su ovi euroizbori iznimno važni i zbog onoga što se događa u Mađarskoj ili Poljskoj, a i Tea Mičić Badurina iz PGS-a upozorila je da je Hrvatska, zbog svih procesa koji su osiromašili njezine građane, plodno tlo za jačanje neokonzervativnih i populističkih pokreta.

Amsterdamska koalicija na izbore će, dakle, s liberalnom agendom, što je i očekivano s obzirom na to da je riječ o strankama Liberalne internacionale. Slične ciljeve, Europu mira nasuprot populizmu, zastupa i većina članica Europske pučke stranke, u kojoj je HSS, no zajednički nastup dviju političkih opcija na euroizborima ipak je neuobičajen. Pitanje je i kako bi se postavili zastupnici HSS-a koji bi na euroizborima u Europski parlament ušli sa zajedničke liste s liberalnim strankama. Predsjednika HSS-a to pitanje, međutim, ne zabrinjava previše.

– Mi smo članovi EPP-a, a hoćemo li sudjelovati i u radu tog kluba, vidjet ćemo kada do toga dođe. To pitanje na stranačkim tijelima nismo otvorili, a jedino o čemu se razgovaralo bilo je sudjelovanje Vučićeve stranke u EPP-u. I dalje im plaćamo članarinu, a to što smo u različitim klubovima na europskoj razini nije nikakva prepreka da na izbore idemo s Amsterdamskom koalicijom – kaže Beljak. Iziđe li HSS na euroizbore s Amsterdamskom koalicijom, vjerojatno će doći i do dugoročnije suradnje četiriju stranaka, a ponovno povezivanje sa SDP-om zasad negiraju.

– Bojim se da ovih dana SDP ima puno više problema; ne zna se više tko se s kime dogovara, nažalost bave se sami sobom – kazala je Mrak Taritaš. O eventualnoj podršci bivšem premijeru Zoranu Milanoviću ako se odluči kandidirati za predsjednika države, nije željela govoriti.

Anka Mrak Taritaš pridružila se i optužbama na račun zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da svoj klub zastupnika u Saboru povećava “kupovanjem zastupnika”. Na konferenciji za novinare ustvrdila je da Bandić, kojemu je bila suparnica na zadnjim izborima za gradonačelnika, “godinama kupuje ljude u Gradskoj skupštini”.

– On to sada radi na razini Sabora, to je pitanje za Plenkovića, on se treba zapitati tko je prva osoba u Hrvatskoj, premijer Plenković ili Bandić – uzvratila je predsjednica GLAS-a na novinarsko pitanje o bujanju Bandićeva kluba u Saboru i sve izglednijem prelasku bivše SDP-ovke Milanke Opačić u taj klub. 

Komentara 28

BA
bakulušić
10:13 29.10.2018.

Zar postoje ideološke razlike između partizanske i komunističke djece?

PA
pajokola1
09:00 29.10.2018.

Ovi, ali i svi slijedeći izbori će biti katastrofa za HSS ,bez obzira na ovu jadnu koaliciju, do sad su se šlepali uz sdp pa je to još nekako prolazilo,ali izaći samostalno na izbore za Hss znači nestanak sa političkee scene u Hr ,isto kao i za Hns...

Avatar siva_sova
siva_sova
08:42 29.10.2018.

bit će to propast hss-a, na isti način je propao orah dok je podržao jjosipovića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije