Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMBINACIJE

Beljak: Mi dugoročnog partnera vidimo u SDP-u

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
05.06.2019.
u 13:55

HSU se nudi SDP-u, a i šef HSS-a zaziva bivšeg suradnika. Je li izborni neuspjeh kraj amsterdamske koalicije?

Iako su prešli prag i osvojili jedan mandat u Bruxellesu, Amsterdamska koalicija ipak je jedno od razočaranja europskih izbora. Koalicija od čak sedam stranaka od centra do ljevice osvojila je svega 5,19 posto glasova, odnosno 55.829 glasova, što je daleko manje od predviđanja koja su se iz stožera koalicije čula za vrijeme izborne kampanje.

Tada su bili uvjereni u sinergijski učinak i kako mogu dobiti i do 100 tisuća glasova, odnosno držali su da HSS može donijeti najviše, oko 40 tisuća, Glas oko 20 tisuća, IDS oko 25 tisuća, a sve ostale manje stranke koje čine tu koaliciju preostalih 15-ak tisuća glasova. Međutim, na kraju se pokazalo da je jedino IDS to ispunio jer jedino IDS i ima jaku stranačku infrastrukturu. Amsterdamska koalicija nije dobro prošla niti u kategoriji mjerenja “lidera”. Šefica Glasa Anka Mrak Taritaš donijela je listi 5680 glasova, a šef HSS-a Krešo Beljak 5614.

Hrelja “najavio”osipanje

Ima li Amsterdamska koalicija smisla ili joj nakon izbora ipak slijedi “mrvljenje”, a u najgorem slučaju i raspad, logično je pitanje nakon svega, a o kojem će vjerojatno “sedmorka” razgovarati i na prvom zajedničkom sastanku koji, doznajemo, imaju sutra u Istri.

Scenarij koji vodi prema osipanju već je praktički i “najavio” šef HSU-a Silvano Hrelja koji je zadnjih dana prvo podsjetio kako sa SDP-om imaju otprije potpisan Sporazum o suradnji za Dobro društvo, koji je kazao kako niti jedna koalicija nije “uklesana u kamen” te kako već ima dogovor s Bernardićem da sjednu i vide što i kako dalje.

Puno navoda o velikoj koaliciji

Razgovore s Bernardićem najavljuje i šef HSS-a Krešo Beljak koji kaže kako svi oni u Amsterdamskoj koaliciji SDP gledaju kao dugoročnog partnera s kojim će u sljedećem periodu razgovarati, prvo o predsjedničkim izborima, a potom i o parlamentarnim na koje mogu ići i u velikoj koaliciji, svi zajedno pod jednim “kišobranom” ili u dva, možda i tri bloka.

– Sve su opcije moguće. Jedino s kim sigurno nećemo je HDZ – kaže Beljak. Ne slaže se s ocjenama da su izbori pokazali da Amsterdamska nema smisla.

– Mi smo cilj ispunili, a cilj je bio prelazak praga i osvajanje mandata, čime se pokazalo da imamo potencijala. A parlamentarni izbori su nešto sasvim drugo, deset izbornih jedinica, deset nositelja lista i to je neka sasvim druga igra – optimističan je Beljak.

Politički analitičar Žarko Puhovski ne vidi veliku perspektivu Amsterdamske koalicije nakon političkog neuspjeha koji su, kaže, doživjele.

– Ispada da je čitava priča oko koalicije inscenirana kako bi jedan političar došao u Bruxelles. Nisu uspjeli djelovati jedinstveno, nije bilo sinergije ni u svjetonazorskom ni u moralnom smislu i ne vidi se kako bi ta koalicija mogla ići dalje. IDS će vjerojatno izgubiti interes, a s druge strane neki će biti ispostavljeni sirenskom zovu SDP-a – kaže Puhovski. No to im je, dodaje, i vrlo riskantna igra jer puno je elemenata koji navode priču na veliku koaliciju pa je pitanje koliko će Bernardić moći i htjeti biti “darežljiv”.

Komentara 12

MI
mikulan
15:49 05.06.2019.

Beljak, peta kolona u HSS-u.

DU
Deleted user
14:33 05.06.2019.

Svaki komentar na ovoga lika je suvišan.

OK
okolo
16:19 05.06.2019.

na prvom zavoju, eto kreše da evocira bratstvo i jedinstvo...kakva vjera, kakva seljačka sloga..jelte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije