Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski državnici izabrali dvoje čelnih dužnosnika

Belgijski premijer Herman van Rompuy prvi predsjednik EU

EU
Reuters
19.11.2009.
u 21:28

Britanka Catherine Ashtone imenovana je za visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove.

Davno pitanje Henryja Kissingera "čiji broj okrenuti kada poželi nazvati Europu", dobilo je odgovor na sinoćnjemu izvanrednome summitu Europske unije.

- Kissinger je, kada je postavio to pitanje, bio državni tajnik, dakle, ministar vanjskih poslova.
S te razine trebao bi nazvati barunicu Catherine Ashton – uzvratio je na novinarsko pitanje predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso.
Barunica Ashton (53), do danas europska povjerenica za trgovinu, bila je ključ brzoga i uspješnoga završetka izvanrednoga summita EU.

Cilj je, naime, bio izabrati osobe koje će popuniti dva ključna položaja što ih od 1. prosinca, kada stupa na snagu, uvodi Lisabonski ugovor: predsjednika Europskoga vijeća, kolokvijalno “predsjednika Europe”, i visokoga predstavnika Unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, u što je na britanski zahtjev promijenjen izvorni naziv “ministar vanjskih poslova EU”.

Trebalo je pritom pomiriti uvjet da predsjednik bude pučanin iz male, a “ministar” socijalist iz velike zemlje članice, te da, po mogućnosti, jedno od njih bude žena.

Nakon što su se socijalistički državnici pred početak summita, na sastanku u austrijskome stalnome predstavništvu u EU, složili da za “ministricu” predlože britansku barunicu, državnici pučani brzo su potvrdili svojega favorita za položaj predsjednika, belgijskoga premijera Hermana van Rompuya (62), pa summit nije trajao dulje od deserta uz radnu večeru. Van Rompuy je, pak, onaj koga bi, da zove Europu, nazvao američki predsjednik Barack Obama.

- Napeto iščekujem njegov prvi poziv – uz smiješak je novinarima rekao prvi zajednički europski predsjednik.

Kako će barunica Ashton istovremeno biti potpredsjednica Europske komisije, njezin izbor mora još, zajedno s cijelim novim sastavom EK-ova povjereničkoga kolegija, potvrditi Europski parlament. No to je sada tek formalnost.

Komentara 40

AG
Agramer198
21:59 19.11.2009.

Uuum znam da nije baš zdravo suditi ljude samo po izgledau, ali isuse ova žena fakat ne liči!! Ajd recimo ministrica poljoprivrede, al netko tko će nam predstavljati Europu po svijetu... onak NEEE! Ja sam za da nominiramo Kolindu kad uđemo u EU, nije glupa, ne bole oči dok ju gledaš i promocija RH ne bi škodila :)

PR
Protivcenzure
00:49 20.11.2009.

tko?

OB
-obrisani-
21:57 19.11.2009.

Dakle,evo ga-sotonistička storija ide ka svom finalu.Prvi predsjednik EU kojeg nisu izabrali građani EU dolazi iz pedofilske Belgije.Super država gradi svoje institucije. I dečki dragi,nikad se nije radilo o pristupanju Hrvatske u EU nego o anektiranju! Kad nas odluče pregaziti-pregazit će nas.Kakvi pregovori,kakve trice i kučine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije