Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINA Na Katoličkome sveučilištu Leuven otkrili su kako presaditi dušnik, bez potrebe za lijekovima protiv odbacivanja organa

Belgijski liječnici uspješno presadili dušnik

doktori
Autor
Stojan de Prato
20.01.2010.
u 08:09

Novi postupak presađivanja dušnika primatelju omogućuje da bez teškoća ponovno diše, a da ne mora doživotno uzimati lijekove za potiskivanje imuniteta.

Kirurzi iz bolnice Gasthuisberg Katoličkoga sveučilišta Leuven, predvođeni profesorom pokusne otorinolaringologije Pierreom Delaereom, osmislili su i uspješno primijenili nov postupak presađivanja dušnika koji primatelju omogućuje da bez teškoća ponovno diše, a da ne mora doživotno uzimati lijekove za potiskivanje imuniteta. Ti lijekovi sprečavaju odbacivanje presađenoga organa, ali i izlažu opasnosti od niza bolesti, uključujući rak.

“Pokusni kunić” bio je 16 godišnji biciklist kojega je u veljači 2007. pregazio automobil. U bolnicu je dopremljen s nizom prijeloma i unutarnjih krvarenja, a u jednome se trenutku počeo gušiti jer su mu ožiljci zatvorili dušnik. Kirurzi su to riješili traheostomom, otvorom na vratu kroz koji su proveli cjevčicu u dušnik. No, dječak se na to teško navikavao, često je bolno kašljao te pobolijevao od bronhitisa i upale pluća pa je dr. Delaere predložio presađivanje.

Presađivanje dušnika bilo je do tada rijetko uspješno jer je kroz taj organ teško uspostaviti krvotok. Dr. Delaere je, međutim, prvo dušnik darovatelja s istom krvnom grupom usadio u dječakovu podlakticu i ostavio ga tamo četiri mjeseca, da sam razvije nove krvne žile. Dječaku su davali imunopotiskivače da njegov organizam ne napadne dušnik kao strano tijelo. Mjesec dana nakon usađivanja otvorili su podlakticu i na dušnik nasadili komadić dječakove sluznice. Potom su mu prestali davati imunopotiskivače, pa je dječakov imuni sustav razorio darovateljevu sluznicu, a hrskavicu jednjaka obrasla je njegova vlastita. Potom su dušnik presadili u vrat.

Operacija je obavljena u lipnju. Dječak od tada bez teškoća diše i ne obolijeva više, objavili su ovaj tjedan leuvenski liječnici u časopisu New England Journal of Medicine. Dodali su da su lani na jednak način uspješno pomogli 55-godišnjakinji čiji je dušnik stradao u automobilskoj nesreći.

- Zbog visoke razine sigurnosti te stoga što nema potrebe za imunopotiskivačima, ovaj postupak može postati standard u liječenju ozljeda dušnika – kaže dr. Delaere. Dr. Megan Sykes, transplantacijska imunologinja s američkoga sveučilišta Harvard dodaje da je riječ o “proboju jer popravlja teške ozljede dušnika koje se do sada nije moglo liječiti”.

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
11:54 20.01.2010.

Postat ču veliki vjernik kad budem saznao da su dušu presadili nevjerniku !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije