Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U EUROPI

Belgija počela postupno otvaranje: U javnom prijevozu obvezne maske

Metro stanica u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec
1/5
04.05.2020.
u 14:18

Broj zarađenih prešao je 50 tisuća, ali opada broj novoprimljenih u bolnice, kao i broj umrlih, koji je na 80 dnevno.

Belgija je danas prešla brojku od 50 tisuća potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, no broj novoprimljenih pacijenata u bolnice i dalje je ispod stotinu dnevno, što se smatra napretkom, a i broj smrtnih slučajeva smanjio se na 80 dnevno, što sve znači da je danas počelo i postupno otvaranje zemlje s najvećim brojem smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 na milijun stanovnika.

Od danas je ponovno dozvoljen odlazak na posao zaposlenih u nekim tvrtkama koje obavljaju usluge ili pružaju logističku podršku drugim tvrtkama, dakle ne posluju fizički s ljudima, nego s poduzećima. Zbog većeg broja radnika koji putuju javnim prijevozom, na snazi je i obveza nošenja maski ili kakvog drugog pokrivala za usta i nos tijekom vožnje i na stanicama podzemne željeznice. Onima koji krše tu obvezu prijeti kazna u visini 250 eura.

U Belgiji je danas dopušteno i bavljenje individualnim sportovima poput ribolova, kajakaštva ili golfa, a dopuštena je i vožnja automobilom do šume ili parka koji nisu u neposrednoj blizini mjesta stanovanja. Ipak, nisu još dopušteni izleti unutar Belgije poput odlaska iz Bruxellesa u Ardensku šumu na jugoistoku zemlje ili na plaže na zapadu.  

Prava prva faza otvaranja slijedi sljedećeg ponedjeljka, 11. svibnja, a ovo danas je prva faza prve faze. Većina trgovina raznovrsnom robom, osim trgovina živežnim namirnicama koje su čitavo ovo vrijeme radile (kao što su radile i ribarnice, mesnice, trgovine sirom…), smjeti će se ponovno otvoriti sljedeći tjedan, a od danas smiju trgovine tkaninom i tekstilom. One su iznimka jer se želi ljudima omogućiti da kupe materijal za šivanje maski za lice. Škole se planiraju djelomično otvoriti 18. svibnja.

U Francuskoj se također od 11. svibnja očekuje popuštanje strogih mjera ograničenja kretanja, iako se izvanredno stanje u toj zemlji, uvedeno prije dva mjeseca, produžuje do 24. srpnja.

Do tada će vrijediti i pravilo da stranci po dolasku u Francusku moraju ići u karantenu u trajanju 14 do 30 dana, no iz Elizejske palače pojašnjavaju da se to ne odnosi na one koji dolaze iz država članica EU i Schengenske zone. Dakle, neće se odnositi ni na Hrvate. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije