Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojica i silovatelj

Belgija po prvi put odobrila eutanaziju jednom zatvoreniku

Eutanazija, ilustracija
Foto: Thinkstock
16.09.2014.
u 13:54

Brojni liječnici koji su ga pregledali složni su u zaključcima da Bleeken neizdrživo pati

Frank Van Den Bleeken, 50- godišnji je belgijski državljanin osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva i silovanja te je zatražio dozvolu za okončanjem života koju je i dobio od belgijskih vlasti.

Bleeken tvrdi da ne može zaustaviti svoje nasilne i seksualne nagone te da zbog toga nikada neće dočekati dan na slobodi. Zato je zatražio dozvolu za eutanaziju, a na koju ima pravo prema belgijskim zakonima. Ovo je ipak prvi put da je ta zemlja izdala dozvolu za eutanaziju jednom zatvoreniku.

Brojni liječnici koji su ga pregledali složni su u zaključcima da Bleeken neizdrživo pati, izjavio je zatvorenikov odvjetnik Jos Vander Velpen, piše BBC.

Osuđeni Van Den Bleeken služi kaznu već 30 godina i često se žalio na neodostatak terapije za njegov poremećaj.

- Ako netko počini seksualni zločin, pomozite mu da se nosi s tim. Zatvorska kazna bez terapije ne pomaže nikome, tvrdi Bleeken koji sebe smatra opasnim za društvo te iz tog razloga nije podnio zahtjev da ga se ranije pusti na slobodu.

Zbog, kako tvrdi, nehumanih uvjeta u zatvoru, ranije je zatražio premještaj u specijaliziranu psihijatrijsku kliniku u Nizozemskoj, a ako mu se to ne osigura eutanazija je bila drugi njegov izbor. NJegov zahtjev za liječenjem u Nizozemskoj je odbijen uz obrazloženje da će se slična klinika uskoro otvoriti i u Belgiji. To ga nije zadovoljilo te se odlučio ponovno zatražiti dozvolu za eutanaziju s obzirom da je prvi put zatražio još 2011. godine kada je njegov zahtjev i odbijen.

U Belgiji je eutanazija legalna već 12 godina, a od proljeća je ta država prva dozvolila eutanaziju i smrtno bolesnoj djeci, bez obzira na dob.

>>Eutanaziju će Belgija dopuštati i djeci, bez obzira na njihove godine

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
16:31 16.09.2014.

Belgijanci smatraju da zatvorenici nebi trebali patiti, zanemarujući pritom patnje žrtava ovog monstruma. Ubili (eutanazirali) su ga, da bi si smanjili troškove, a ne iz nekih humanitarnih razloga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije