Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠAN PRIMJER

Belgija ustupila Nizozemskoj dva poluotoka za jedan i ostale dobre susjede

02.01.2018.
u 15:41

Sporazum koji su Belgija i Nizozemska potpisale 2016. godine stupio je jučer na snagu. Primjer je mirnog rješavanja sporova

Od 1. siječnja 2018. stupio je na snagu sporazum koji su Belgija i Nizozemska potpisale 2016., prema kojem su izmijenjene granice između dviju država.

Belgija je ustupila Nizozemskoj dva poluotoka na rijeci Meuse veličine 16,37 hektara, tj. oko 23 nogometna igrališta, a Belgija je dobila poluotočić od 3,09 hektara.

Bili su na pogrešnoj strani

Tri poluotoka, tada nenastanjena, bila su na suprotnim stranama od kada je uređena rijeka Meuse, odnosno od 1961., te su uočeni problemi, a time i nastojanja da ih se prevlada dogovornom izmjenom granica. Poluotoci Presqu’île d’Eijsden i Presqu’île de L’llal bili su belgijski, ali na teritoriju Nizozemske, odnosno preko rijeke Meuse, a nizozemski poluotok Petit-Engraier bio na belgijskoj strani granice.

1/12

Da bi se došlo do njih moralo se ili doći riječnim putem ili prelaziti granicu. Godinama se pregovaralo kako riješiti pitanje, a onda su u studenome 2016. sporazum o zamijeni dva poluotoka za jedan potpisala dvojica kraljeva, belgijski kralj Philippe i nizozemski Willem-Alexander. Prije stupanja na snagu sporazum su trebali ratificirati parlamenti. Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders ocijenio je sporazum iz 2016. kao znak dobrih odnosa između dviju država “koji bi ostalima trebao biti uzor”, te kako taj sporazum pokazuje da se “granice mogu mirno mijenjati”. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders izjavio je da su “Belgija i Nizozemska s uspjehom i mirno izmijenile svoje granice kao što to rade dobri susjedi”.

A ta granica, sada izmijenjena, bila je ucrtana 1843. ugovorom iz Maastrichta i teritorij je bio prije toga predmetom sučeljavanja između dviju država. Pošto je 1961. korito rijeke Meuse bilo izravnano kako bi se olakšala plovidba, tri su poluotoka ostala na “pogrešnoj” strani obale. Nenastanjeni poluotoci postali su primamljivi, prema pisanju nizozemskih glasila, uglavnom za neke nelegalne radnje i prostituciju. Odlučilo ih se povezati s teritorijem na koji su “priključeni”.

Neriješeni slučajevi

U svijetu postoji više primjera neriješenih granica. Najužarenija je granica između Palestine i Izraela, ali je i Cipar etnički podijeljen. Njegov je grčki dio u EU, a turski je pod utjecajem Turske. Premda Slovenija i Hrvatska izjavljuju da su u dobrosusjedskim odnosima, ne mogu se dogovoriti o granici u Savudrijskoj vali. Ali, dok i jedna i druga strana traže maksimum, do dogovora neće doći. Svaka strana kompromisom nešto gubi, ali znatno više dobiva ne samo na ugledu nego će i stanovnici na spornim područjima živjeti mirnije i bolje. Nije li to dovoljno za sporazum?

1/18
Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Bjesomar
Bjesomar
16:09 02.01.2018.

I što je pjesnik htio reći ovim člankom? Da bi mi slovencima na "majke mi" morali pokloniti nešto što ih ne pripada? Zašto oni nama ne poklone malo od Alpa jer oni eto imaju planina koš i još a mi nemamo? To bi bila takva logika.

CR
crocro
16:04 02.01.2018.

Katastarske čestice se znaju od davnina i to je zakon zakona. Prekrajanja nema. Navedite koliko slučajeva u svijetu ima gdje su zaljevi pripali samo nekoj zemlji ili većinom nekoj zemlji a susjednoj ne? Ili su se zaljevi između dvije zemlje dijelili crtom sredine? Crta sredine zaljeva je zakon zakona i to je opisano u međunarodnom pravu mora. Ali ne. Slovenija je izniman svjetski slučaj koja traži tuđe što nikada nije bilo njihovo. Mamić bi rekao: "Nećeš razbojniče"!

Avatar milidobrović
milidobrović
15:52 02.01.2018.

sve je lako kad nemaš lažljive susjede, da se barem ispričaju za svoja podmetanja - ne oni se time ponose kao uspjehom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije