Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKO NASILJE

Bedeković: Vlada je u zadnje tri godine uložila 15,5 milijuna kuna u savjetovališta i skloništa za žrtve

Karlovac: Ministrica Bedeković predstavila ustroj rada domova za starije u vrijeme koronavirusa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
22.09.2020.
u 12:57

Navodeći kako u Hrvatskoj trenutno postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, Bedeković je rekla da  njih 17 financira nadležno ministarstvo u godišnjem iznosu od 6,5 milijuna kuna. Od 2017. za financiranje tih skloništa Vlada je uložila oko 20 milijuna kun

Predstavnice zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i Kluba zastupnika HDZ-a Nada Murganić i Vesna Bedeković upozorile su u utorak na važnost borbe protiv nasilja nad ženama istaknuvši da su se Vlada i HDZ opredijelili za nultu stopu tolerancije prema nasilju.

"Treba zaustaviti nasilje, posebice nad ženama i djecom. Vlada i HDZ su se opredijelili za nultu stopu tolerancije prema nasilju i po tom pitanju su učinjeni brojni napori da se pošalje poruka žrtvi - imate pravo na pomoć i imate se kome obratiti", rekla je predsjednica HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski" Nada Murganić na konferenciji za novinare u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja.

Naglasila je kako je nacionalno zakonodavstvo išlo u smjeru maksimalne zaštite žrtava promjenom kaznenog zakona po kojem se takvo nasilje više ne tretira kao prekršaj već kazneno djelo, a usvojena je i Istanbulska konvencija.  Bedeković je istaknula da treba graditi kulturu nenasilja, a društvo treba naglasak staviti na prevenciju svakog oblika nasilja. Naglasila je pritom važnost sankcioniranja nasilnika i stavljanja žrtve u centar pozornosti.

Navodeći kako u Hrvatskoj trenutno postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, Bedeković je rekla da  njih 17 financira nadležno ministarstvo u godišnjem iznosu od 6,5 milijuna kuna. Od 2017. za financiranje tih skloništa Vlada je uložila oko 20 milijuna kuna.

Također, u našoj zemlji postoji ukupno sedam SOS telefona, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike financira rad šest telefona, koje organiziraju udruge i domovi za žrtve nasilja u obitelji.

Skloništa za žrtve nasilja u svim županijama

Napominjući kako su skloništa za žrtve nasilja organizirana u svim županijama, Bedeković je rekla da u njih šest trenutno postoje privremena rješenja za smještaj žrtava obiteljskog nasilja.

Za njihov rad Vlada je osigurala 70 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a otvoren je javni poziv za projekte vezane uz skloništa u tim županijama (Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska). 

Vlada je također u zadnje tri godine uložila 15,5 milijuna kuna za podupiranje i snaženje usluga savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji. Bedeković je najavila i projekt "Zaustavimo nasilje nad ženama - za nasilje nema opravdanja" u koji će biti uloženo 10,5 milijuna kuna sredstava iz europskih fondova.

Upitana je li za vrijeme pandemije koronavirusa bilo povećanog broja nasilja u obiteljima, odgovorila je kako je u skloništima početkom svibnja bilo registrirano 174 korisnika, a sredinom lipnja njih 210. Dodaje da su lani centri za socijalnu skrb zbog nasilja u obitelji postupali u oko 10.700 slučajeva, a u prvih devet mjeseci ove godine u 6.690 slučajeva.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Marin Pucar na konferenciji 'Hrvatska kakvu trebamo'

Komentara 1

VI
vidum
13:28 22.09.2020.

Nevjerojatni su načini na koje muškarci zlostavljaju svoje partnerice. Nije u pitanju samo fizičko nasilje, nego tu ima i emocionalnog i verbalnog zlostavljanja. Događa se da žena trpi uvrede tipa "glupačo" i slično, i to samo zbog toga što nasilnik hrani troje (ili više) djece, koje je ona napravila sa tri (ili više) ljubavnika. Nisam za smrtnu kaznu, ali ovakve stvari bi trebalo kažnjavati barem doživotnom robijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije