Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONA RUŠI REKORDE

Bečani u nedjelju izlaze na dvostruke izbore: rekordno glasovanje putem pošte, pobjednik već poznat

AUSTRIA-VIENNA-COVID-19-SHOPPING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/3
10.10.2020.
u 12:51

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja socijaldemokrati (SPÖ) na čelu s gradonačelnikom Ludwigom su na prvom mjestu i uvjerljivi izborni pobjednici

U nedjelju 1,1 milijun Bečana s pravom glasa izlazi na dvostruke izbore: gradske i pokrajinske, budući da Beč nije samo austrijski glavni grad nego i jedna od devet austrijskih saveznih pokrajina.

Ovogodišnji su izbori u odnosu na one posljednje održane 2015. godine više nego jedinstveni i kao takvi će ući u bečku izbornu povijest. Za to se je pobrinula pandemija koronavirusa, koja je ne samo bečkim „gradskim ocima“ nametnula posebni izborni sigurnosni koncept s nizom pravila nego je prestrašila, bolje rečeno udaljila veliki broj Bečana od glasačkih mjesta pa su se odlučili svoj glas poslati putem pošte. Riječ je o rekordnih 382.214 birača što je gotovo 40 posto ukupnog biračkog tijela grada Beča i dvostruko više osoba koje glasuju putem pošte nego 2015. godine.

Među njima je veliki broj mladih, koje sve manje zanima konvencionalni oblik glasanja te starijih koji su oprezni i ne žele ići na biralište i izlagati se nepredvidivom koronavirusu.

Bilo, kako bilo, dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika tvrde kako se je koronavirus ozbiljno umiješao u sve pore društvenog života, uključujući izborne, pa zbog rekordnog broja od preko 380.000 glasačkih listića koje treba pričekati da tek stignu poštom, pa privremeni konačni rezultat dvostrukih Bečkih izbora neće biti poznat u nedjelju navečer, kao što je to uobičajeno nego tek početkom tjedna s obzirom da će prebrojavanje kuvertiranih glasova početi u ponedjeljak.

Ono što je već unaprijed poznato je pobjednik, a to su socijaldemokrati (SPÖ) koji već desetljećima suvereno vladaju „crvenim“ Bečom. Ono što se još ne zna i ovisi o izbornom rezultatu je koga će bečki gradonačelnik, socijaldemokrat Michael Ludwig izabrati za mlađeg koalicijskog partnera i da li će produžiti sadašnji „politički brak“ s Zelenima, koji je u posljednje vrijeme zapao u krizu. Posebna krimi-priča Bečkih izbora, koja je pobudila zanimanje dijela bečke i austrijske javnosti je neizvjesnost do posljednjeg trenutka da li će posrnulom bivšem austrijskom potkancelaru i bivšem čelniku krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) i glavnom akteru korupcijske afere „Ibiza“, zbog koje je pala austrijska vlada, Heinzu Christianu Stracheu uspjeti s novoosnovanim „Teamom HC Strache“ na čijem je čelu, prijeći izborni prag od pet posto i slaviti povratak u politiku.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja socijaldemokrati (SPÖ) na čelu s gradonačelnikom Ludwigom su na prvom mjestu i uvjerljivi izborni pobjednici. Trenutačno mogu računati na između 42 i 45,5 posto glasova birača. Istraživači ne isključuju mogućnost da izborni rezultat bude još bolji. SPÖ-u je potrebno 47 posto za apsolutnu većinu, u slučaju da Strache ne uspije prijeći izborni prag. Prema tome ni nedjeljna senzacija u Beču što se tiče socijaldemokrata, nije isključena, navode austrijski mediji.

Na drugom mjestu je Narodna stranka (ÖVP) na čijem je čelu ministar financija Gernot Blümel iz kabineta kancelara Sebastiana Kurza, koja bi mogla osvojiti oko 19 posto glasova, što bi bilo čak 10 posto više nego prije pet godina. Ono što je sada primjetno na austrijskoj političkoj sceni je da otkako je Kurz na kormilu austrijske vlade, ugled njegovih „narodnjaka“ raste i u pokrajinama i gradovima koje nisu prethodno baš bile „narodnjački“ obojene.

Treći su, barem prema anketama, Zeleni s između 10 i 15 posto glasova. Četvrta je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) koja bi sada mogla računati tek na podršku 8 do 10 posto birača, za razliku od posljednjih izbora na kojima je iza nje stajala čak trećina Bečana odnosno 30,8 posto biračkog tijela. Toj strmoglavoj silaznoj putanji krajnje desnice doprinio je svojim ponašanjem i korupcijskom „aferom Ibiza“ njen bivši čelnik Strache i još neki njegovi intimusi. Isti taj Strache sada planira povratak u politiku sa svojim timom „ HC Strache“, a koji prema procjenama istraživača do zadnje sekunde mora drhtati hoće li ili neće uspjeti prijeći izborni prag od 5 posto i ući u gradske strukture Beča. Trenutačne su procjene na vagi, između 4 i 5 posto.

Za razliku od Strachea, procjene za liberale Neosa kreću se između 6 i 7 posto, što im jamči sigurni ostanak u bečkim gradskim i pokrajinskim strukturama.

Što se tiče mogućih koalicija nakon izbora, posljednje ankete su pokazale da bi 40 posto Bečana željelo da se obnovi nekadašnja suradnja socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) odnosno „velika koalicija“, 32 posto je za produžetak sadašnje koalicije SPÖ-a i Zelenih, a tek 28 posto priželjkuje koaliciju SPÖ-a s liberalima Neosa.

Mediji u subotu upozoravaju Bečane kako nikako ne smiju zaboraviti u nedjelju na birališna mjesta, zbog korona mjera, sa sobom ponijeti vlastitu zaštitnu masku za lice, koju će skinuti samo na trenutak prilikom identifikacije (mjesto za identifikaciju zaštićeno je pleksiglas paravanom), te vlastitu kemijsku olovku ili neko drugo pisalo. Sve to već unaprijed potvrđuje da će Bečki izbori 2020. biti - jedinstveni i dosad neviđeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije