Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA

Bebić: Završetak pregovora nije tehničko nego političko pitanje

orban
AFP/PIXSELL
14.04.2011.
u 12:41

Mađarski premijer Viktor Orban snažno se usprotivio ikakvu pokušaju vezivanja završetka hrvatskih pristupnih pregovora s davanjem kandidatskog položaja Srbiji

”Hrvatska je u protekle dvije godine učinila ogroman napredak na polju poglavlja 23, Pravosuđa i temeljnih prava, pa nema razloga da se zbog toga odloži završetak pristupnih pregovora. Njihovo zatvaranje do kraja lipnja stoga sada nije tehničko, nego pitanje političke odluke”. Ustvrdio je to u četvrtak predsjednik Sabora Luka Bebić na završetku dvodnevne međuparlamentarne konferencije “Zapadni Balkan – k integriranoj Europi” što su je u Bruxellesu zajedno priredili Europski i mađarski parlament.

- Postoje veliki izgledi da završimo pregovore do kraja lipnja; u svim razgovorima koje sam ovdje vodio dobio sam uvjeravanja da nema razloga da to ne napravimo. Kako će se u Dubrovniku sredinom svibnja održati sastanak Zajedničkoga međuparlamentarnog odbora EP-a i HS-a, bit će to prilika da se istakne sav napredak koji je Hrvatska postigla, posebice u poglavlju 23 – dodao je Bebić.

U uvodu završnoj raspravi konferencije predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso ponovio je da je za ulazak u EU “ključno biti posve spreman”.

- To je pitanje vjerodostojnosti i uzajamna povjerenja. Važno je da i europski građani znaju da su nove zemlje, kada se uključe u EU, zaista posve spremne postati punopravnim članicama. Postupak proširenja ne svodi se na popunjavanje rubrika, to je preobrazbena agenda koja zahvaća čitav ustroj zemlje – naglasio je Barroso. Napomenuo je da “predstojeće pristupanje Hrvatske treba djelovati kao katalizator za postojano približavanje čitavog područja EU".

Mađarski premijer Viktor Orban istaknuo je Hrvatsku kao uzor ostalim zemljama u području i dokaz da je i za njih europska perspektiva “dodirljiva”. On se snažno usprotivio ikakvu pokušaju vezivanja završetka hrvatskih pristupnih pregovora s davanjem kandidatskog položaja Srbiji. Postoji, naime, zamisao da se na prosinačkom summitu o EU dogodi “veliki prasak”: potvrda završetka hrvatskih pristupnih pregovora, otvaranje pregovora s Crnom Gorom i davanje kandidatskog položaja Srbiji. No, kako je potonje, neslužbeno potvrđuju u EK-u, u ovome trenutku malo izgledno, Orban upozorava da zaigravanje takvim “nestvarnim scenarijima” ne smije naškoditi hrvatskome putu u EU.

- Završetak pregovora i članstvo trebaju se temeljiti isključivo na zaslugama kandidatske zemlje. Mađarsko predsjedništvo EU stoga zahtijeva da pregovori s Hrvatskom završe što je prije moguće – zaključio je Orban.

Komentara 7

PO
pojedinac
13:14 14.04.2011.

Mađaoni mute sa Inom pa su sad kao za nas. Providno.

PO
pojedinac
13:14 14.04.2011.

Mađaroni mute sa Inom pa su sad kao za nas. Providno.

OB
-obrisani-
19:21 14.04.2011.

eges meges e bre ovi madjari mnogi imati ciganska faca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije