Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bebić: Plaće saborskih zastupnika trebaju ostati na lanjskoj razini

26.01.2009.
u 18:26

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić najavio je danas da će u parlamentu braniti svoj stav da plaće saborskih zastupnika trebaju ostati na lanjskoj razini, dakle bez 6-postotnog povećanja. Uvjeren je da je većina zastupnika takvu odluku spremna i izglasati te time pokazati solidarnost i osjetljivost zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj.

- Svoje mišljenje ću nastaviti braniti, da za službenike ostane 6-postotno povećanje plaća, a da plaća saborskih zastupnika ostane na razini prošle godine - izjavio je Bebić u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".
- Moja je ideja da moramo biti osjetljivi na opće stanje u društvu te da vlastitim primjerom to pokažemo - dodao je.

Bebić je rekao da o svom stavu te na koji bi se način konkretizirao nije izravno razgovarao s premijerom i čelnikom HDZ-a Ivom Sanaderom, ali je uvjeren da će HDZ te ostale saborske stranke to poduprijeti.

Naglasio je, ipak, kako ne misli da su plaće zastupnika velike, izračunavši da bi se zastupnici, odricanjem od povećanja plaća te odlukom da sami plaćaju parkirno mjesto u garaži, ukupno odrekli oko 2000 kuna.
- Moramo biti osjetljivi i solidarni, vidjeti što možemo učiniti za koliku-toliku stabilizaciju prilika - kazao je Bebić.

Osim o zastupničkim plaćama, Sabor će u veljači raspraviti i pitanje povlaštenih zastupničkih mirovina, a Bebić je izvijestio da je iz 12 europskih država zaprimio zatražene podatke o tome kako su regulirale mirovine svojih parlamentaraca, te najavio da će Sabor, kada analizira te podatke, pokušati naći najbolje rješenje.

Istaknuo je, pak, kako smiješnom smatra sadašnju praksu da se povlaštena mirovina može dobiti već nakon dvije godine zastupničkog staža, dakle pola mandata, uvjeren da se mora produljiti vremensko trajanje zastupničke dužnosti koje bi uvjetovalo povlaštenu mirovinu.

Upitan razmišlja li saborska većina, zbog lošeg punjenja državnog proračuna, ponovno dopustiti rad trgovina nedjeljom, Bebić je odgovorio da za eventualne izmjene zakona treba pričekati određeno vrijeme njegove primjene.
- Kada se zakon pripremao nije bila na vidiku najava recesije i smanjenje gospodarskih aktivnosti - rekao je.

Na pitanje misli li da je prijedlog novoga Zakona o radu bolji za hrvatskog radnika, odgovorio je da ga nije detaljno proučio, ali i istaknuo kako je uvjeren da je nakana i izvršne i zakonodavne vlasti da se što jače štite radnička prava.
- Zadovoljan radnik jamstvo je izlaska iz ove situacije. Nezadovoljstvo uzrokuje puno više problema od zakona - dodao je.

Bebić vjeruje i da će se na predstojećoj saborskoj sjednici, koja počinje prekosutra, riješiti pitanje može li čelnik HNS-a Radimir Čačić u zastupničke klupe.
- Čačić se može vratiti ako se neki HNS-ov zastupnik koji je izabran s liste njegove izborne jedinice zahvali na mandatu. Nema nikakvog razloga da se slučaj na taj način ne riješi u njegovoj stranci - rekao je predsjednik Sabora.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije