Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDO U MISSISSIPPIJU

Beba zaražena HIV-om izliječena ranom terapijom lijekovima

lijekovi
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
04.03.2013.
u 07:37

Dijete iz Mississippija već godinu dana nije na lijekovima i ne pokazuje znakove infekcije

Beba rođena s HIV-om, virusom koji izaziva AIDS, izliječena je ranom primjenom standardne terapije lijekovima, prenosi BBC. Dijete iz Mississippija, koje danas ima 2,5 godine, već godinu dana nije na lijekovima i ne pokazuje znakove infekcije. Potrebno je još testova da bi se utvrdilo bi li isti tretman imao isti učinak na drugu djecu, no ovi bi rezultati mogli dovesti do lijeka za djecu zaraženu HIV-om.

Dr. Deborah Persaud, virusologinja sa sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimorea, predstavila je rezultate na Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti.

– Ovo je dokaz koncepta da bi HIV mogao biti izlječiv kod djece – rekla je.

Timothy Ray Brown 2007. godine postao je prva osoba na svijetu za koju se vjeruje da se oporavila od HIV-a. Međutim, dok je on izliječen tretmanom protiv leukemije koji je uključivao i razaranje njegova imunološkog sustava i presađivanje matičnih stanica, u slučaju bebe iz Mississippija korišten je koktel uobičajenih lijekova koji se već koriste za liječenje HIV-a kod djece.

>> U svijetu svake godine oko dva milijuna ljudi umire od AIDS-a

Komentara 2

GE
Georgina56
17:24 04.03.2013.

daj Boze da je tako i da se toj tako teskoj bolesti stane na kraj!!!!

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
19:46 04.03.2013.

Nažalost, ponovo novinarska ili urednička neprofesionalnost i nedovršen posao. Djevojčica nije izlječena nego samo zaliječena. Virus više nije prisutan u krvi nego samo u pojedinim stanicama i više se ne razmnožava. Dijete jedno vrijeme nije bilo pod liječničkim nazorom ii terapijom, a za to vrijeme količina virusa (koji je još uvijek prisutan u tijelu po riječima liječnika) bila je manja od one koju liječnici smatraju kao bolesno stanje organizma. Nažalost, nije se dogodilo nikakvo čudo. Ali, Bogu hvala, bar je djevojčica bolje. Samo neka tako bude i dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije