Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba za ideju da se redefiniraju povlastice političara

Bauk sad želi ukinuti naknadu za odvojeni život

Zagreb: Arsen Bauk o aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.02.2022.
u 16:34

Bauk misli da bi trebalo preispitati i zastupnički paušal, a muči ga i smisao naknade 6+6

Idemo ih ukinuti i to je to – kaže tako o naknadama za odvojeni život SDP-ov Arsen Bauk, koji se posljednja dva dana svesrdno bacio na rješavanje problema povlastice koju trenutačno prima 85 saborskih zastupnika.

O riječi "problem" koju smo iskoristili moglo bi se još polemizirati, s obzirom da je HDZ-ov Branko Bačić u četvrtak objasnio da je spomenuta naknada ništa drugo no svojevrsna zamjena za dnevnice, ali u fokus stigla je kad i činjenica da su Bauk te kolega mu Peđa Grbin rekorderi u korištenju privilegija za političare.

Zagrljaj gubavca

Predsjednik SDP-a naknade za odvojeni život odrekao se tek nedavno, kad mu je dijete trebalo krenuti u vrtić, iako ovaj Puljanin već godinama živi sa suprugom u Zagrebu, a istu beneficiju koristi i, primjerice, HDZ-ov Josip Đakić, iako je razveden i sinovi su mu odrasli. Sam Arsen Bauk rekao je da devet tisuća kuna, koliko naknada iznosi godišnje, ne prima već deset godina, ali saborskom je Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove uputio prijedlog da je od 1. ožujka više ne dobiva nitko. Krenuo je i korak dalje, pa u petak počeo skupljati potpise za sazivanje sjednice navedenog Odbora, ako ga predsjednica, HDZ-ova Nada Murganić, ne sazove sama.

Da se došlo u situaciju koja se zove "zagrljaj gubavca", kazao je Bauk u četvrtak za N1, pa u petak objasnio što je time mislio:

– Želio sam dočarati što se događa kad se, uz zakone, počnu postavljati fluidna i nepisana moralna pravila, jer onda oni koji krše njih i koji krše zakone budu isti. Ako država smatra da je nešto ispravno, to treba propisati – kazao je Bauk. Suludo je baš sve propitkivati, smatra SDP-ov zastupnik, a moralnim bi se trebao smatrati svatko tko se drži ljestvice koju je postavila država.

– Nakade za odvojeni život može se svatko odreći, dobro, može se odreći i plaće. Moja je inicijativa da se naknada ukine, ne da se drukčije definira ili preciznije propiše. Kolega Bačić objasnio je da ona nije ni za kakvu odvojenost od obitelji, nego dnevnica, ali to nigdje ne piše, pa 'ajmo je ukinuti, i dalje će zastupnička primanja biti visoka – kaže saborski zastupnik, koji misli da bi na tapetu trebao doći i zastupnički paušal, a i smisao naknade 6+6 ga muči, kao i mirovine koje je djelomice vratio Ustavni sud.

– Treba li smanjiti i plaće? Triput je to radila moja vlada, trebali smo više, O. K., ali mi nismo vlast već šest godina – kaže Bauk, koji će sad skupljati potpise i vladajućih i oporbe za sjednicu Odbora za upravne poslove, a o njegovu prijedlogu prethodno mišljenje mora dati i Predsjedništvo Hrvatskog sabora.

Dosta je privilegija

Pita li se HDZ-ova Marka Pavića, Baukov je prijedlog "prejeftin, proziran i populistički".

– Dvadeset je godina u politici, bio je i ministar, i sad to predlaže. HDZ je spreman razgovarati o svim promjenama povlastica koje zastupnici, mimo velikih plaća, dobivaju, ali naknade za odvojeni život uvedene su umjesto dnevnica za zastupnike koji dolaze iz mjesta udaljenih 50 kilometara od Zagreba – kazao je Pavić. U oporbi bi Bauk ipak mogao dobiti veću podršku.

– Podržat ćemo prijedlog jer dosta je ove priče o privilegijama zastupnika. Neka se sve redefinira i vidi što bi zastupnici trebali primati, a što ne, što je pretjerano, posebno u ovoj krizi kada većina građana pokušava preživjeti – kazao je mostovac Nikola Grmoja.

>> VIDEO Plenković o Milanoviću: "Toksičnost, politička kultura na razni pijanaca u nekoj birtiji..."

Ključne riječi

Komentara 3

AD
adminka
04:31 20.02.2022.

Pa to je .užas kak je saborskim zastupnicima dosadno? Zapravo me čudi da se nisu izborili da smiju imati plaćene dvojnike koji će ih mijenjati u neke njihove loše dane, pa da dobe naknadau za odvojeni život od samih sebe.? MOgli bi, evo dam im autorska prava, pa neka ukradu ideju

ST
Stipan
12:14 20.02.2022.

Što nije do sad želio ukinuti. Svi su oni isti.

AR
arijel
10:32 20.02.2022.

Treba platiti nama za zajednicki zivot,a ne njima za odvojen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije