Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon smjene i ministra Milana Kujundžića

Batinić: Trebalo bi vratiti sigurnosnu provjeru kandidata za ministre

Milorad Batinić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.01.2020.
u 13:28

Nitko tko želi ući u politiku toga se ne bi trebao bojati – izjavio je danas u Saboru predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić

S obzirom na novonastale okolnosti i situaciju na političkoj sceni bilo bi hvalevrijedno razmisliti o povratku sigurnosne provjere ministara. Bi li to bila prva razina provjere ili neka specifična provjera, odnosno o kojoj bi se razini provjere radilo, nešto je o čemu svakako treba razmišljati. Mi u HNS-u ozbiljno razmišljamo o tome jer smo svjesni da je to jedan od načina da se vrati povjerenje građana u politiku. A tu bi provjeru trebali raditi stručnjaci obučeni za tu vrstu provjere. Nitko tko želi ući u politiku toga se ne bi trebao bojati – izjavio je danas u Saboru predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kada su ga novinari pitali bi li trebalo vratiti institut sigurnosne provjere kandidata za ministre. 

S obzirom na broj ministara koji su zbog raznih afera morali napustiti Vladu je li Andrej Plenkvić loše kadrovirao, zanimalo je dalje novinare.

– Podsjećam, sigurnosne provjere nije bilo. Teško mi je reći je li Plenkvić loše kadrovirao. Da sam ja mandatar onda bih mogao reći jesam li loše ili dobro kadrovirao, ali upravo i ova situacija u kojoj se sad nalazi premijer Plenković govori u prilog tome da bi trebalo raditi sigurnosnu provjeru ministara. To bi mandataru olakšalo posao. Znamo da tijela stranke predlažu kandidate za određene ministarske pozicije ili državne tajnike, pa bi takva provjera bila od velike pomoći i sad Plenkoviću i budućem mandataru – uzvratio je Batinić.

A na novinarsku tvrdnju da ministri koji odlaze nisu dobri za Vladu, ali postaju dobri za Sabor, pa se može čuti kako nam Sabor izgleda kao popravni dom, iako većina tih bivših ministara kad postanu saborski zastupnici ne sudjeluju u radu Sabora, Batinić reče da se volja građana ne propitkuje, već se ona poštuje, te dodao:

– Svaki je saborski zastupnik izabran s liste koju su predložile političke stranke ili nezavisne liste i oni su od građana dobili mandat. I iz ove situacije vidi se da bi političke stranke trebale voditi računa koga stavljaju na svoje liste jer je prvo i osnovno - stjecanje povjerenja. A Sabor je taj koji na kraju potvrđuje ministre. 

Ključne riječi

Komentara 5

BB
Bruno_Bear1
14:01 29.01.2020.

Trebalo bi uspostaviti sigurnosnu provjeru za strančice koje su obilježene mafijaškim, kriminalnim poslovima kao što je HNS sa njihovim kumovima kao što je bio čačić, vrdoljak, mrak i slična bagra.

ZA
Zagy154
22:14 29.01.2020.

Tu istu sig.provjeru je ukinula vlada kojeg ste podržali na izborima za predsjednika,a trenutno je na minimalcu jadan

DU
Deleted user
13:51 29.01.2020.

politicare i politiku u hrvata treba svesti u realne okvire....npr.saborskom zastupniku prosjecna placa itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije