Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbačena prijava

'Ispalo je da su Brođani izmislili zagađenje iz Rafinerije'

Petar Bašić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
12.05.2018.
u 08:02

Odbijenicu je Bašić prokomentirao riječima kako se pokazalo da se u Hrvatskoj pravnim putem ništa ne može napraviti

Kaznena prijava zbog onečišćenja okoliša koju je ekološki aktivist Petar Bašić kao građanin Slavonskog Broda u travnju prošle godine podnio protiv bosanskobrodske Rafinerije nafte i njezinih odgovornih direktora - odbačena je!

Prijavu je Bašić podnio jer je smatrao da su to propustila učiniti tijela koja su za to zadužena, premda su imala sve potrebne podatke. Danas, trinaest mjeseci kasnije, na njegovu je adresu stiglo rješenje Općinskog državnog odvjetništva iz Slavonskog Broda, grada koji svakodnevno trpi onečišćenje iz Rafinerije, u kojem stoji kako za prijavu nema osnove, uz opširno obrazloženje na nekoliko stranica.

- Državno odvjetništvo ispitalo je upravu JANAF-a i Zavod za javno zdravstvo, iz kojeg su im rekli kako su analize koje su napravili pokazale da ima prekomjernih zagađenja, ali da se ne može utvrditi da ona dolaze iz Rafinerije. Okružno tužiteljstvo u Doboju reklo im je da je ispitalo šefove sigurnosti iz Rafinerije koji su kazali da nikada nisu prekoračene granice, što se moglo i očekivati – kaže Bašić.

Petar Bašić
1/4

On dodaje kako su mu iz ODO-a poslali i plan Grada Slavonskog Broda za poboljšanje kvalitete zraka i na kraju iz svega zaključili kako se ne može utvrditi da je Rafinerija kriva za zagađenje te kako je u njezinu radu sve po zakonu.

Odbijenicu je Bašić prokomentirao riječima kako se pokazalo da se u Hrvatskoj pravnim putem ništa ne može napraviti. Sada više niti jedna služba nema razloga pokrenuti dodatne mjere za smanjenje zagađenja, jer je državno odvjetništvo utvrdilo da Rafinerija za to nije odgovorna.

- U JANAF-ovoj dokumentaciji stoji da oni mogu isporučivati naftu svima koji zadovoljavaju tehničke uvjete. Prekoračenje zagađenja iz Rafinerije oni ne smatraju utvrđenim i zato nema uvjeta za prekid isporuke nafte. Svi su se oprali, pokrili papirima i paragrafima. Brođanima su poručili da se ništa neće napraviti. Možemo jedino čekati da se Rafinerija zatvori, ali ne zbog zagađenja, nego zbog gubitaka. Ispada da su Brođani izmislili zagađenje – zaključio je Bašić. 

Komentara 5

TB
taras.buljba
09:52 12.05.2018.

Eeeeee moooj naarodeeee.

Avatar Niškorist
Niškorist
12:10 12.05.2018.

Glasajte i dalje za HDZ ?

BM
branko.mihalic1
10:14 12.05.2018.

umjesto da izađete na ulicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije