Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Vjetroelektrane

Bašić i Stipić nude nekretnine i novac za izlazak iz Remetinca

Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičeni u aferi Vjetroelektarne dolaze u zgradu USKOK-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.02.2021.
u 10:05

USKOK ispitao osumnjičene za davanje mita

Milenko Bašić i Dragan Stipić, dvojac osumnjičen u aferi Vjetroelektrane – za davanje mita za trgovanje utjecajem – koji je do prošlog tjedna bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, ispitan je u USKOK-u.

Nakon što su se 10. veljače sami javili u Remetinec, danas su dovezeni u središte USKOK-a u Vlaškoj kako bi iznijeli svoje obrane. A ako je suditi po vremenu koje su proveli “razgovarajući” s istražiteljima, te su obrane bile poprilično opširne. Jer Bašić je u USKOK dovezen oko 10 sati, a Stipić oko 12, a samo Bašić, po riječima njegove odvjetnice Jadranke Sloković, obranu je iznosio gotovo četiri sata.

Nije teretio nikoga

– Moj klijent je iznosio vrlo detaljnu obranu u kojoj se očitovao o svim navodima iz rješenja o provođenju istrage koji se njemu stavljaju na teret. Govorio je detaljno, nije prikrivao ništa. Sve što se dogodilo je ispričao, a negirao je počinjenje djela za koja se tereti. Nije odgovarao na pitanja jer, da jest, iznošenje obrane vjerojatno bi trajalo još satima – kazala je J. Sloković.

Dodala je i da je po njezinu mišljenju zahtjev za provođenje istrage malo nespretno sročen te je pojasnila da je to vjerojatno zbog brzine u kojoj je rađen. A brzo je rađen jer su “pukle” mjere nakon što je Josipa Rimac, koja je prvoosumnjičena u ovoj aferi, u svom automobilu našla “bubu” pa su istražitelji osumnjičenike morali uhititi prije no što su planirali

VIDEO: Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičeni u aferi vjetroelektrane dolaze u zgradu USKOK-a

. – Neke činjenice koje su navedene u rješenju za provođenje istrage ne stoje, a moj je klijent predao dokumente koji to dokazuju. Objasnio je određene stvari koje su se događale. Nije teretio nikoga tako da bi kazao da je netko počinio kazneno djelo. Mislim da ova njegova opširna obrana može imati i utjecaj na njegov daljnji status u ovom postupku – pojasnila je J. Sloković.

Kako je Bašić u jednom od svojih javnih istupa, nakon što je afera buknula, kazao da su ga iz Hrvatskih šuma ucjenjivali oko projekta Vjetroelektrane, novinare je zanimalo je li u obrani govorio i o tome.

– Iskazivao je da su imali problema s projektom te da su zbog tih problema odlazili i Državnom odvjetništvu te pisali i premijeru i Vladi, da se utvrđivala nadležnost pojedinog ministarstva. Ako dođe do podizanja optužnice, dosta će se stvari tu morati razjašnjavati, a svi ti ljudi će morati biti pozvani za svjedoke – kazala je J. Sloković.

Bašić je od pokretanja istrage lani u svibnju bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je boravio u Bosni i Hercegovini. On, osim hrvatskog, ima i državljanstvo BiH, a kako je bio nedostupan, za njim je raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog te mu je, kao i Stipiću, bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

15.2.2021., Zagreb - Milenko Basic i Dragan Stipic, osumnjiceni u aferi Vjetroelektarne dolaze iz pritvora u Remetincu u zgradu USKOK-a u Vlaskoj gdje bi trebali iznijeti obranu. Odvjetnik Ljubo Pavasovic Viskovic u setnji sreo novinare pa s njim popricao. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Njegova je obrana već podnijela zahtjev za ukidanje istražnog zatvora. Tražili su da se on ukine po sve tri osnove iako su svjedoci u odnosu na Bašića već ispitani pa ta zakonska osnova po sadašnjem stanju stvari više ne stoji. Što se tiče opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, obrana nudi jamčevinu za Bašićevu obranu sa slobode. Jadranka Sloković nije htjela precizirati o kolikoj se jamčevini radi, samo je kazala da je visoka.

Pojasnila je i da se jamčevina koju nude sastoji od kombinacije novca i nekretnina. Istražno ročište na kojem bi se trebalo odlučivati o zahtjevu za ukidanje istražnog zatvora te jamčevini zakazano je za srijedu. U cijeloj priči i dalje je nejasno kako su Bašić i Stipić kao osobe s tjeralicama prešli granicu. Tim više jer je iz MUP-a priopćeno da oni u svojim bazama nemaju evidentiran njihov prelazak.

Osumnjičeno ih još 11

– O tome ni s jednim od njih nisam razgovarala. Možda vam oni jednog dana to kažu ako budu htjeli. Osim toga, nije isključeno i da su oni cijelo vrijeme bili tu – kazala je J. Sloković. Obranu je iznio i Stipić, a njegove odvjetnice Laura Valković i Ana Marija Gospočić kazale su da je obranu iznosio oko sat vremena.

– Predale smo neku dokumentaciju, osporili ono što USKOK tvrdi. I u odnosu na njega ispitani su svi svjedoci, a mi smo podnijele prijedlog za ukidanje istražnog zatvora. Ponudili smo jamčevinu za koju smo smatrali da je dostatna u ovoj situaciji, a o tome će odlučivati sud – kazala je L. Valković.

Osim Bašića i Stipića u aferi Vjetroelektrane je osumnjičena i Josipa Rimac te još 10-ak osoba. Svi oni su ranije iznijeli svoje obrane, a Josipa Rimac je svojevremeno u svojoj tvrdila da je sve radila radi dobrobiti Knina, kojem je jedno vrijeme bila gradonačelnica. Kada je uhićena u svibnju lani, bila je državna tajnica u Ministarstvu uprave, a u istražnom zatvoru bila je od svibnja do rujna lani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije