Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvo putovanje

Assad u tajnosti posjetio Putina i zatražio od Rusa nastavak udara

Bashar i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.10.2015.
u 19:45

Assadovo putovanje u Moskvu bila je stroga tajna i nitko za to nije znao osim njegovih najbližih suradnika

Prvi put od izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine sirijski predsjednik Bashar Al-Assad posjetio je neku stranu državu, i to baš Rusiju, kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Assadovo putovanje u Moskvu bilo je stroga tajna i nitko za to nije znao osim njegovih najbližih suradnika te je o njemu javljeno tek nakon što se Assad vratio u Damask. Ono što je procurilo u javnost jest da je stigao u Moskvu u utorak navečer, i to privatnim avionom. Odakle je taj avion poletio, to nitko ne zna. Isto tako, u strogoj se tajnosti vodio i razgovor dvojice predsjednika koji su, po svemu sudeći, razgovarali o daljnjem tijeku ruskih vojnih zračnih udara na teritoriju Sirije, kao i zajedničkoj borbi protiv Islamske države.

Sirijski predsjednik Assad zahvalio je svim čelnicima Ruske Federacije i ruskom narodu za pomoć koju pružaju Siriji, kao i za podršku jedinstvu Sirije i njezine neovisnosti ističući kako je najvažnije da se sve to radi u okviru međunarodnog prava. S druge strane, ruski predsjednik Putin naglasio je kako je Rusija spremna dati svoj doprinos ne samo u borbi protiv terorizma nego i u političkom procesu, ali, naravno, u tijesnoj suradnji s drugim državama i zemljama regije koje su zainteresirane za postizanje mirnog rješenja. Komentirajući posjet sirijskog predsjednika Assada Moskvi, turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je:

– Kamo sreće da Assad zauvijek ostane u Rusiji da ga se njegov narod konačno riješi kako bi mogao započeti život.

U međuvremenu, iako rusko veleposlanstvo u Siriji demantira informaciju o pogibiji trojice ruskih vojnika u borbama kod Latakije, gotovo svi mediji, pozivajući se na izvore bliske sirijskoj vladi, prenose da su najmanje tri vojnika poginula i da ih je nekoliko ranjeno nakon što je granata pogodila položaj ruske vojske. Ovo je prvi incident u kojemu se spominju ruske žrtve. Nedavno je ruski admiral Vladimir Komoedev, šef Odbora za obranu u ruskom parlamentu, kazao kako Siriji ima mnogo ruskih dobrovoljaca koji su stekli borbene vještine u Ukrajini te se sada bore uz režimsku vojsku.

>> Pogledajte spektakularne dronom snimljene snimke borbe u Damasku

>> Moskva u Siriju šalje sustav lasera koji protivnicima uništava vid

Komentara 57

AN
anticenzura
11:06 21.10.2015.

Amerikancima smeta jedan ovako pristojan Predsjednik sto je sve dao svome narodu i sto u drzavi ima plemenitu ideologiju socijalizma s postovanjem svih manina na teritoriju, gdje se svi narodi kulture i religije slazu i postuju i gdje Krscani zive kao bubreg u loju. Pa Sirijska Katolicka Crkva je rekla da njima ne treba nitko pomagati, da je njima Assad tisucu puta bolji od religioznih fundamentalista sto bi ih istjerali iz drzave da dodju na Vlast. Amerikanci namjestaju narodima sve religiozne fanatikuse na Vlast po Bliskom Istoku, da im zamotaju zene u burqe i uvedu Shariu u Ustav, da ih kamenuju i sibaju, ako ne budu poslusne. Pogledajte s kim mi imamo posla, a nama govore da se bore protiv terorizma klauni. Assada nazivaju diktatorom, a ove nabrijani fanatikusi sto kamenuju zene, Arabia Saudita, Qatar i slicni su im saveznici.

Avatar babas
babas
13:50 21.10.2015.

Assad brani svoju zemlju od terorista koje je stvorio zapad. Jedina svjetla točka u Siriji,štiti svoj narod od imperijalista i njihovih terorista.

Avatar nekakav
nekakav
10:57 21.10.2015.

zamislite, u rusiji nikakve panike s izbjeglicama, a primili su ih skoro 2 milijuna. nisu ništa jaukali i od unije tražili da da neki milijunčić, ili od amerike, izazivača nereda i krize u europi. rusija oduvijek ima primjeren odnos sasa drugim zemljama, narodima. ništa te ne sile niti traže nešto. ako želiš s njima surađivati, ok, imaš priliku ući na zbilja zanimljivo tržište. ako ne, nema problema, želim ti lijep dan. ne sabotiraju te, ne uskraćuju ti ulazak u zemlju, kao amerikanci, kad treba neki hugo doći na sjednice un-a. rus ne uklanja nepoćudne predsjednike, kao amerikanci. zapad to sve radi. rusi se sad udaraju po glavi, zašto su dopustili da ih zapad tako prevesla u slučaju libije. trebali su jasno reći da nejde to, i točka. ne bi bilo nikakve zabrane leta, i ne bi zapadna kamarila uništila libiju. ove nesretne izbjeglice trebaju doći u europu i to u još većem broju. neka europljani, koji su šutjeli dok su njihove države bombardirale libiju, irak, naoružavale terorističke grupe tipa 'prijatelja sirije', neka sada nastave šutjeti i dalje, kad im dolaze ljudi čije su domove uništili. čude se da kako to da imaju smartfone... a što bi trebali imati, kredu i pločice?! pa radi se o ljudima kao što smo i mi. oni koji su bili u damasku pred godina mogu nešto reći. i oni koji su nedavno bili u saudijskoj arabiji, neka vam pričaju. zanimljivo da se narod 'pobunio' u najslobodnijim arapskim državama, a kod pravih tirana teče med i mlijeko. ali neće još dugo. eto, saudijci kasne s plaćanjem izvođačima preko 6 mjeseci. nikad se to nije dogodilo. što mislite kolko dugo će to još tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije