Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redizajnirani večernjak

“Baš je kul ova nova Nedjelja, svatko čita ono što mu se sviđa”

10.08.2020.
u 09:24

"Ovako podijeljene novine baš su praktične. Kulturu sam si odmah “zabezecirala”, a suprugu ću, kad dođem doma, pokloniti sport"

Ni sat vremena. Toliko je bilo dovoljno da “plane” tisuću primjeraka nedjeljnog Večernjaka u novom ruhu. Zrinjevac, Bogovićeva, Cvjetni trg, Preradovićeva... gotovo da nije bilo ulice od Trga bana Jelačića do Glavnog kolodvora gdje se nije listalo novo izdanje u četiri lage. Dijelile su se novine na kavi među prijateljima, svatko je uzeo dio koji odgovara njegovim preferencijama. A to se odsad može a da se novine ne “raskupusaju” s obzirom na to da je svaki dio zapravo zasebna cjelina. Prvi je dio novog nedjeljnog izdanja posvećen društveno-političkim, aktualnim temama, drugi se bavi sportom i kulturom življenja, odnosno putovanjima, arhitekturom, lifestyleom, vrtlarstvom... Treći obrađuje priče iz svijeta, a četvrti kulturnu scenu. Još je jedna novost i veći format.

Papir je ipak papir

Novi izgled neke je iznenadio, a drugi su već čuli najave na televiziji i radiju, no ipak su sa znatiželjom prolistali što su Večernjakovi novinari i urednici pripremili za prvo reizdanje Nedjelje, i to čim su je dobili u ruke. Nedjeljno izdanje i dalje će slijediti ležerniji pristup temama, s blago edukativnom notom, kakav je bio i dosad, no sad će analize zbog većeg formata novina biti još opsežnije. Glavna će priča u svakom broju, objašnjava glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, biti veliki životni intervju neke važne, zanimljive i inspirativne osobe, a tu je i tema broja koja je zamišljena ili kao ekskluzivna priča ili kao obrađivanje neke svakodnevne teme na sasvim nov način. Još je jedna novost, dodaje Klarić, i gostujući urednik, koji će se izmjenjivati svaki mjesec, a prvi će tako, uz urednika Večernjakove Nedjelje Roberta Bubala, biti Miroslav Lilić.

Novo izdanje jučer su u ruke Zagrepčana dijelili promotori agencije Hodajuća reklama, koji su, gdje god su se pojavili, bili prava atrakcija. Kuda god prošlo tih šestero studenata, nisu mogli ostati nezamijećeni. I to bez obzira na to jesu li im šetači dolazili sprijeda ili straga. Iz kojeg im god kuta prilazili, svima je bila jasno vidljiva poruka koja je bila ispisana na velikim panoima koje su Kristina Grubiša, Marko Dedić, Božica Sršen, Tana Bertić, Jelena Rukavina i Anton Jakovčić nosili na ramenima. “Novine za užitak čitanja”, kako je pisalo na pokretnim billboardima, zaista to i jesu, složili su se mnogi, a novim ruhom oduševljen je bio i – grafički dizajner Ratimir Pezelj, kojeg je Večernjakova ekipa susrela na Zrinjevcu.

– Ovisnik sam o listanju novina, papir je papir. Baš vam hvala na besplatnom primjerku, idem sad na kavu pa ću detaljno pročitati sve što piše – zahvalio je i dodao da ga ovakav format podsjeća na novine u Velikoj Britaniji. Umirovljeniku Žarku Findriku novi nedjeljni Večernjak sviđa se jer ga formatom podsjeća na stari Vjesnik, što mu je probudilo neke lijepe uspomene.

– Najviše me zanimaju teme iz ekologije, energetike i financija, a vidim iz ovoga što sam prolistao da ću imati što čitati – kazao je Findrik. Naslovnica “čistog” dizajna, s jakom, nosećom fotografijom sviđa se, pak, Mariji, koja je s veseljem primila svoj besplatni primjerak tijekom šetnje s kujicom Runom, a kao ljubiteljica križaljki oduševila se enigmatskom sekcijom. Sestre Ankica i Božica Došen, koje prodaju mirisno voće na štandu ispred Glavnog kolodvora, voljele bi, kažu, da ima malo više modnog sadržaja, a da bi sve četiri lage trebalo “obgrliti” vanjskom naslovnicom, smatra Marijan, kojeg smo sreli blizu Praške u šetnji sa suprugom i kćeri Dorom.

– Nedjeljni Večernjak oduvijek su mi bile omiljene vikend-novine, a vidim da će u novome biti još više kulture, što pozdravljam – kazao je. Kulturni dio zainteresirao je i Jasnu Drvodelić, koju smo susreli dok je s prijateljicom Slavicom Blašković pila kavu u kafiću u Preradovićevoj ulici.

Ne dirajte mi nedjeljna jutra

– Ovako podijeljene novine baš su praktične. Kulturu sam si odmah “zabezecirala”, a mužu ću, kad dođem doma, pokloniti sport – kazala je J. Drvodelić. Da je novo izdanje “pun pogodak”, smatra i umirovljenik Štef Dinamovec koji je, pohvalio se, čitatelj Večernjaka već desetljećima.

– Uvijek mi nedjeljna jutra izgledaju isto i uvijek sam svima govorio – nemojte mi dirati moju rutinu. Svake nedjelje dan počinjem odlaskom u trgovinu, u kojoj kupim i Večernjak, a onda slijede sati čitanja uz čašicu rakijice – kaže Dinamovec. Raznovrsnost koja se može naći u novom nedjeljnom Večernjaku sviđa se i prijateljicama Niki Melinščak i Esteri Sabljić.

– Vijesti uglavnom čitamo na internetu, no kad vidiš koliko se različitih tema može pročitati u novoj Nedjelji, isplati se investirati u svoj primjerak – kažu. Redizajn je oduševio i legende hrvatskog sporta – izbornike nogometne i rukometne reprezentacije Zlatka Dalića i Linu Červara. Daliću je, rekao je, privlačan jer prevladavaju pozitivne, afirmativno obrađene teme, poput jučerašnje o Slavoniji. Ta je regija, naime, prikazana kroz priče o najuspješnijim hrvatskim tvrtkama umjesto da se o njoj govori kao o kraju iz kojeg se odlazi.

– Odlično je i to što je svaka rubrika za sebe. Čak ne bi bilo loše da je tako svaki dan – zaključio je Červar.

Ključne riječi

Komentara 23

SC
saff_cenzuriran
11:07 10.08.2020.

odličan format, taman pokrije dno krletke da papagaj ima po čemu srati.

ST
stojan39
09:44 10.08.2020.

Koliki je trenutno prodajni tiraž vaših novina?

ŹI
ŹIVAC
10:12 10.08.2020.

Kad se sjetim kako se rušilo format Vjesnika, da je nepraktičan, da ne možeš s njim u tranvaj, autobus, kafić...sad je to po uzoru na btitanske novine, a tada se taj argument, kada je Vjesnik u pitanju omalovažavao.. Pema našim dobrim običajima vjerojatno je to korak do ukinuća namjesto uskrsnuća! Ako se po Vjesniku dan poznaje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije