Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost eu

Barroso: Europskoj monetarnoj uniji istekao rok trajanja

jose manuel barroso
Reuters/PIXSELL
07.05.2013.
u 19:06

Barroso je istaknuo da sve promjene koje EU prolazi u krizi moraju imati demokratski legitimitet jer će EU u suprotnom propasti

Ono što se sada čini “političkom znanstvenom fantastikom” uskoro će možda postati stvarnost nakon što Europska komisija, najkasnije početkom iduće godine, iznese svoje prijedloge o promjeni Ustava EU, najavio je danas u Bruxellesu predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso. Na konferenciji o budućnosti EU Barroso je rekao kako je Europskoj monetarnoj uniji, u onom obliku u kojem je stvorena, istekao rok trajanja te da uniju treba produbiti i usavršiti.

Gospodarski rast nestao je negdje u “bermudskom trokutu” koji su, prema Barrosu, činile privatna nesmotrenost, javno uživanje i ekonomska neučinkovitost. Takav trokut, rekao je Barroso, u budućnosti ne smije postojati jer se EU mora poboljšati na sva tri navedena područja. Samo dva dana nakon što je bivši njemački ministar financija Oskar Lafontaine ustvrdio da euro vodi Europu prema katastrofi, Barroso je i danas ostao pri uvjerenju da nije euro kriv za krizu.

– Ovo nije kriza eura, nego ekonomska i financijska kriza u pojedinim zemljama koje dijele istu valutu te stoga utječu na eurozonu kao cjelinu. Euro ostaje vjerodostojna, stabilna i snažna valuta – rekao je predsjednik EK. Barroso je istaknuo da sve promjene kroz koje EU prolazi u krizi moraju imati demokratski legitimitet jer će Europa u suprotnom propasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije