Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA PLAGIJAT

Barišićeva sudbina u rukama je Plenkovića: 'Neutemeljeno me se napada'. Jovanović: Barišić je sramota

13.12.2016., Zagreb - U Saboru je odrzana sjednica  Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Matko Gluncic , Pavo Barisic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.01.2017.
u 14:00

Većina sugovornika slaže se da je Barišić izgubio autoritet

Premijer Andrej Plenković mora sagledati sve moguće posljedice i donijeti odluku hoće li Pavu Barišića ostaviti na mjestu ministra znanosti i obrazovanja. To je, nakon što je objelodanjeno da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio mišljenje da je prijava protiv Barišića za plagiranje S. Schlesingera nesporna, prevladavajuće mišljenje u akademskoj zajednici, ali i oporbi.

Kvalifikacija plagijata

– Mišljenje Odbora ima jaku poruku – kaše bivši rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš dodajući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora “biti najdalje od bilo kakvih pomisli na neetične radnje u znanosti” i mora služiti kao primjer učenicima i studentima.

– Na predsjedniku Vlade je da procijeni što znači kvalifikacija plagijata – upozorava Bjeliš dodajući da nikada ne bi preuzeo ministarsku dužnost, koja je pod povećalom medija i javnosti, kad bi ga pratile takve okolnosti. Akademiku Ivici Kostoviću “abnormalno je da neko središnje, nacionalno tijelo raspravlja o plagijatu” jer, kaže, u cijelom svijetu o tome odlučuju sveučilišta na kojima se to dogodilo. Čudno mu je zašto su se te optužbe, o kojima su matični odbori na fakultetima donijeli mišljenje da Barišić nije plagijator, aktualizirale kad je postao ministar, ali se također slaže da Plenković treba donijeti odluku. Za bivšeg ministra znanosti i obrazovanja dr. Radovana Fuchsa “plagijat je u znanstveno-akademskoj zajednici ozbiljan i neoprostiv prekršaj za onog tko ga svjesno ili nesvjesno napravi”. Dodaje da je prije objave znanstvenog rada vrlo lako provjeriti postoje li u njemu dijelovi preuzeti iz drugih radova.

– Postavlja se pitanje kakav je to časopis u kojem se mogu dogoditi takvi previdi, odnosno “tiskarske greške” – kaže Fuchs naglašavajući da članovi predsjedništva političkih stranaka ne smiju biti članovi odbora, pogotovo ne njegovi predsjednici.

Bivši predsjednik Odbora, koji je u predsjedništvu stranke Pametno, akademik Vlatko Silobrčić upozorava da će mišljenje Odbora postati službeno kad se na idućoj sjednici prihvati zapisnik.

– Da sam na mjestu gospodina Barišića, podnio bih ostavku jer ne znam po kojem načelu u znanstvenoj zajednici može imati autoritet – kaže Silobrčić.

Ministar Barišić pak priopćenjem uzvraća da se “neutemeljeno napada njega i njegov znanstveni dignitet” ističući da u njegovu slučaju “nije riječ o plagijatu”.

U SDP-u i HNS-u složni su da je sljedeći potez, a to je smjena Barišića, na premijeru Plenkoviću.

– Gospodin Plenković je na potezu i jedino je pitanje ne hoće li, nego kada će zatražiti od svojeg ministra plagijatora da sam podnese ostavku. Ili će ga razriješiti jer predstavlja sramotu za cijelu akademsku zajednicu i Vladu te za Plenkovića osobno – kazao nam je SDP-ov bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Kako kazniti učenike?

Daje primjer Njemačke u kojoj su i ministrica obrazovanja, a prije nje i ministar obrane zbog plagijata doktorata sami podnosili ostavke, svjesni da i same rasprave o toj temi štete Vladi. I predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak smatra da je ministrova ostavka jedini način da se zaštiti dignitet struke, institucije ministra, ali i da se vrati povjerenje građana u institucije.

– Kako će profesori kazniti djecu za prepisivanje ako je prvi čovjek hrvatskog obrazovanja dokazani plagijator i lažov? – zanima Ivana Vrdoljaka.

>> Barišić reagirao na odluku Odbora: 'Neetična zloporaba u svrhu političkih obračuna'

Komentara 36

DU
Deleted user
14:18 11.01.2017.

Zove Hercegovac kuma u Zagreb da mu sinu sredi posao...Kaze ovaj ma ima mjesto u HDZ-u placa 18 000 kuna ne treba radit nista...Kaze otac,,ma previse je udarit ce ga para u glavu pa moze krenit krivim putem.....Kum ce ti,,ma onda moze u SDP tu je malo manja placa 15 000 kuna....Opet ce otac,,,ma previse je jel ima sto za 3000-4000 kuna.......Kad ce ti kum,,,,a joj za to mu vec treba fakultet pod uslovom da diploma nije LAZNA...........

TA
tajgan
14:19 11.01.2017.

Titovi milicajci na današnji dan pokucali na vrata Franji TuđmanuU ranu zoru 11. siječnja 1972. brojne ekipe državne sigurnosti okomile su se na desetoricu hrvatskih domoljuba, uglavnom čelnika Matice hrvatske. Tog siječanjskog jutra na udaru milicije našli su se: Marko Veselica, Franjo Tuđman, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić, Jozo Ivičević-Bakulić, Zvonimir Komarica, Ante Glibota, Ante Bačić i Vlatko Pavletić.

DU
Deleted user
14:05 11.01.2017.

Barišić nije plagirao i nema se kome pravdati. Partija neka nađe bolju temu za motiviranje svojih demotiviranih birača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije