Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samovoljni svećenik

Barišić: Svaka mjera prema don Josipu Delašu uzaludna je, on nastavlja po svom

Foto: PIXSELL/Dalmatinski portal
1/6
07.04.2020.
u 12:43

Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira

Don Josip Delaš, koji je na Cvjetnicu pozvao vjernike u crkvu, a potom i u ponedjeljak pokušao održati misu, bio je povod sastanka Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa koji je održan pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, nakon kojega su izdali priopćenje za javnost.

– Ovih dana Velikoga tjedna, kada Crkva, makar u otežanim okolnostima, slavi otajstva muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to stavlja u središte svoga života, liturgije i pobožnosti u crkvenoj godini, ima pojedinaca koji svojim postupcima stavljaju sebe u središte zanimanja hrvatske javnosti. Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere za nas kršćane teške su i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima nije riječ o ideologiji nego o zarazi. No don Josip odlučio je ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove – napisali su u priopćenju.

– Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske – poručili su iz Splitsko-makarske nadbiskupije i dodali kako se najiskrenije ispričavaju onima koje je don Josip Delaš vrijeđao.

– Ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom! – poručili su u priopćenju i pozvali župljane Sirobuje i vjernike drugih župa da poštuju i slijede zakon i upute, a ne samovolju župnika.

Komentara 49

DU
Deleted user
13:03 07.04.2020.

Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima. J.C.

DU
Deleted user
13:11 07.04.2020.

On nije svećenik nego obično smeće koje treba uništiti da ne zagađuje sredinu u kojoj živi.Da netko može biti toliko jadan i neumann i ne poštovati svoje nadređene,pa niti zakone Republike Hrvatske zaslužuje jednostavno metak u čelo koliko god gruboo zvučalo i izgledalo.Uostalom kler se je u Hrvatskoj od devedesetih godina povampirio i misle da im nitko ništa ne može !!!

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
13:06 07.04.2020.

Previše priče, previše zasjedanja-nikakav učinak, nikakva korist. On se sprda s državom, možda bi gospodina trebalo pod ključ u karantenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije