Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Barbara Walters - Amerika je obožava

barb-311.jpg
import
17.05.2008.
u 13:27

Mladi novinari koji počinju raditi na televiziji ponekad kažu da žele biti uspješni i slavni poput mene. 'U tom slučaju trebate uzeti cijeli paket mojega života, a u njemu nije sve blistavo’, uvijek im odgovorim! Da biste postali priznat i tražen novinar, trebate uložiti truda više nego i u jednu drugu zahtjevnu profesiju.

A raditi ne prestajete nikada, pa ni na odmoru, jer mozak stalno traži priču, postavlja pitanja. Jeste li spremni na to ludilo?” Tim riječima Barbara Walters, jedna od najpoznatijih američkih televizijskih novinarki, u autobiografskoj knjizi “Audicija” definira tajnu svog uspjeha i profesionalne dugovječnosti.

Rođena je 1929. u Bostonu, no još radi kao novinarka na TV postaji ABC, a njezina godišnja primanja od 12 milijuna dolara potvrđuju koliko je vrijedna i tražena na tržištu koje svakodnevno opsjedaju novi kadrovi.

U gotovo razgrabljenim memoarima svijetu je otkrila ne samo put kojim se uspinjala do televizijskoga vrha, gdje je postala prva žena urednica informativnoga programa u povijesti Amerike, nego je u knjizi bez srama ili kompleksa ispričala i intimne detalje iz svoga života. Od odnosa s roditeljima i starijom, mentalno zaostalom sestrom Jacqueline do ljubavničkih avantura s poznatima.

Barbara je pisala kao da se ispovijeda sebi, ali i cijelome svijetu. Spremna reći sve, očekuje oprost kao normalan slijed, a još više od svega želi javnosti potvrditi da nitko pa ni oni koji su nam uzor – ljudi iz svijeta zabave, politike, novinarstva... – nisu bez grijeha.

Rođena je u američkoj židovskoj obitelji, ali je često isticala kako je njezin otac Louis Edward bio ateist, a djed se doselio iz Rusije. Djetinjstvo je provela na relaciji Boston – New York – Florida. Pohađala je privatne škole, a 1951. diplomirala je engleski jezik.

Udavala se triput. A s posljednjim suprugom Mervom Adelsonom rastala se 1992. i poručila kako je u njezinu životu gotovo s “eksperimentiranjem bračnog stanja”. U knjizi priznaje da je ljubila puno, ali da nije sklona fatalnoj zaljubljenosti. Javnost je šokirala priznanjem, spretno skrivanim čak trideset godina, o seksualnoj aferi s Edwardom Brookeom, tada oženjenim crnoputim senatorom države Massachusetts.

“Šef je doznao za vezu s Edwardom, konzervativni Washington počeo je šaputati i preko posrednika poslao mi poruku da će štetiti mojoj karijeri ne prestanem li ljubovati sa senatorom. Poslušala sam taj upozoravajući prijedlog!”

Nakon toga dijela knjige, dok čitatelji vjeruju kako je Barbarina emocionalna nepromišljenost dobro završila, ona otkriva novi šokantni detalj. Priznaje da je dok je ljubovala s Brookeom istodobno bila u vezi i s Alanom Greenbergom, direktorom investicijske banke Bear Stearns. Kad je napustila senatora kako bi sačuvala ugled i televizijsku karijeru, Barbara se nastavila viđati s bankarom, ali je u život uvela još jednu slavnu ličnost, Alana Greenspana, talentiranoga ekonomskog analitičara koji je postao guverner središnje banke.

“Nisam znala koji Alan ostavlja poruku. Zbunila sam se jer imaju i slična prezimena. Zatražila sam pomoć od Barbare i ona mi je napisala na ceduljici pokraj telefona da je Greenspan vrlo tih, a Greenberg pak govori normalnim tonom. Bila bi kobna pogreška da sam pobrkala mjesto i vrijeme sastanka s ljubavnicima”, ispripovjedila je za New York Post Barbarina dugogodišnja kućna pomoćnica.

U bogatoj novinarskoj karijeri Barbara Walters intervjuirala je gotovo sve važne svjetske ličnosti. Lista je impozantna, a u knjizi je objavila i fotografije privatnih druženja s Arafatom, Georgeom Bushom starijim, ali i mlađim, Jimmyjem Carterom, Billom i Hillary Clinton, Dalaj lamom, princezom Dianom i mnogima drugima. Sugovornik joj je bio i zločinac Mark David, ubojica Johna Lennona, a gimnasticirala je i s Arnoldom Schwarzeneggerom te stilom razgovora napravila velik pomak u televizijskom novinarstvu. I slavna Oprah potvrdila je kako je gledajući Barbaru Walters, odlučila krenuti njezinim stopama.

“Možda će moja knjiga pomoći ženama koje sanjaju televizijsku karijeru. Televizija više nije svijet muškaraca. Vjerujem da sam i ja pomogla da se to promijeni. Sretna sam jer je bio blagoslov raditi ovaj posao u zlatno doba televizije, prije dolaska interneta, mobitela i videa”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije