Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAYTON 2 U petak u Sarajevo stižu američki senatori McCain i Liberman

Barack Obama želi dovršiti posao u BiH

04.02.2009.
u 19:24

Novi američki predsjednik Barack Obama očito smatra da je nakon Prudskog sporazuma vrijeme da se i SAD uključi u rješavanje političke krize u BiH. Sutra će stoga u Sarajevo, u dvosatnu diplomatsku ofenzivu, poslati dvojicu uglednih američkih senatora, republikanca Johna McCaina i demokrata Joea Libermana. Njih bi dvojica političkim liderima u BiH trebala iskazati jedinstvo SAD-a u namjeri da se riješi duboka kriza u toj zemlji.

Protivnici Prudskog sporazuma, kojim se predviđa preustroj države na četiri federalne jedinice, prije svih Haris Silajdžić (Stranka za BiH) i Zlatko Lagumdžija (SDP), očekuju od Amerikanaca da odustanu od podrške tom dogovoru. Potpisnici pak sporazuma, Dragan Čović (HDZ BiH), Milorad Dodik (SNSD) i Sulejman Tihić (SDA), od SAD-a očekuju ono što su čuli od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i od nekih članica EU: “Prudski sporazum je domaći proizvod, mi ga podržavamo i očekujemo njegovu ratifikaciju u parlamentu.” Dok iščekuje američku podršku, prudska je trojka počela “obrađivati” Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Dragan Čović danas se u sklopu te diplomatske inicijative sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te ih upoznao s političkim dogovorom na kojemu će se temeljiti ustavne promjene u BiH. U kontraofenzivu sprema se pak Silajdžić koji će razgovarati sa svojim prijateljem, američkim dopredsjednikom Joeom Bidenom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije