Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATSKE PROMJENE Najradikalniji obračun izabranog predsjednika s Bushom

Barack Obama pokrenuo veliku 'zelenu revoluciju'

21.12.2008.
u 16:53

Želim biti siguran da politika više nikada neće izvrtati i negirati znanstvene dokaze i činjenice. Znanstvenike treba pomno slušati, čak i onda kad nam istina koju govore ne ide nimalo u prilog. Naglasio bih da ih baš u tom slučaju treba slušati još pomnije. To će biti moj cilj kao predsjednika Sjedinjenih Država – kazao je izabrani predsjednik Barack Obama najavljujući ono što je samo nekoliko trenutaka nakon njegova govora nazvano “zelenom revolucijom”.

Obračun s Bushom
Jer, glavna tema njegova subotnjeg obraćanja naciji bila je upravo zaštita okoliša i potreba da se Amerikanci konačno suoče s činjenicom da su najveći zagađivači na planetu i da ih je tijekom dvaju mandata predsjednik George Bush neprekidno obmanjivao negirajući bilo kakvu vezu između klimatskih promjena i zagađenja.

Obama je jasno kazao da je upravo Bush negirao znanost kako bi se ona mogla ukalupiti u njegovu ideologiju i politiku. Riječ je također o najizravnijem i najodlučnijem obraćanju Baracka Obame koji je naciji poručio da će borba protiv klimatskih promjena i za spašavanje planeta biti jedan od prioriteta njegove politike.

Nakon tako snažnog poteza može se samo zaključiti da je riječ o najvećem političkom obratu i obračunu novoga predsjednika s politikom prethodnika. Govori se i o “zelenom new dealu” iza kojega će stajati tim najistaknutijih svjetskih 
znanstvenika s toga područja koje je Obama već imenovao na najviše dužnosti u sektoru zaštite okoliša.

U svjetskoj znanstvenoj zajednici osobito je snažno odjeknulo imenovanje glasovitog harvardskog fizičara Johna Holdrena na mjesto šefa ureda Bijele kuće za znanost i tehnologiju. Holdren je vodeći svjetski stručnjak za mnoga područja – od širenja nuklearnog naoružanja do globalnog zagrijavanja. Ono što je posljednjih dana učinio Obama signal je da se budući predsjednik jednom zauvijek obračunao sa zanemarivanjem i podcjenjivanjem znanosti u čemu je George Bush bio apsolutni stručnjak.

“Zelena” radna mjesta
No, cijela priča o zaštiti okoliša nije samo priča o rehabilitaciji znanosti nego i o tome da će upravo znanost pomoći da se stvore uvjeti za otvaranje novih “zelenih” radnih mjesta, što bi trebao biti temelj za izlazak iz recesije i za povijesnu preobrazbu američkog gospodarstva.

Uz to, međunarodna znanost s dobrodošlicom dočekuje poruku o tome da će američka znanost ponovno postati predvodnik u tome području.


Zaslužen odmor na Havajima

Obitelj Obama u subotu je doputovala na Havaje, radnu državu Baracka Obame, gdje će provesti Božić i odmoriti se prije velikog posla vezanog uz predsjedničku inauguraciju. Obama se nakon dvije godine jurnjave zaista može opustiti jer je formirao svoju administraciju. Uz to, definirao je i prioritete, pa se samo može nadati da George Bush do 20. siječnja neće napraviti veliku štetu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije