Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON UVOĐENJA NAKNADE

Banke moraju osigurati asistente na bankomatima

Bankomat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.11.2019.
u 09:26

Tek manji dio građana podiže novac na šalterima, točnije 89 posto gotovog novca podiglo se lani s bankomata, a transakcija je u prosjeku iznosila 714 kuna.

Banke koje su svojim klijentima uvele naknadu za podizanje gotovine sa svog računa na šalteru morat će, po uputi Hrvatske narodne banke, osigurati asistenta, odnosno pomoć svim osobama koje se iz nekog razloga ne znaju koristiti bankomatima. Naime, banke su dužne osigurati besplatni kanal za podizanje gotovine.

– Očekujemo da banke ne dovode potrošače, koji zbog svoje dobi, bolesti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga zbog kojeg nisu u mogućnosti koristiti se bankomatima, u diskriminirajući položaj odnosno u situaciju da zbog spomenutih objektivnih okolnosti nisu u mogućnosti poput ostalih građana, iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine na bankomatima. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu – najavila je Hrvatska narodna banka. Podsjećaju i da banka tijekom 2019. ne smije osjetljivoj skupini potrošača naplatiti naknadu za osnovni račun višu od 8,11 kuna mjesečno, kao i na činjenicu da banke klijentima ne smiju naplatiti nikakvu naknadu za prebacivanje računa iz jedne banke u drugu.

Večernji list ranije je pisao da su Zagrebačka banka i OTP banka uvele naknade za podizanje gotovine na šalterima. Zagrebačka banka naplaćuje uslugu 1,95 kuna po svakoj transakciji manjoj od 500 tisuća kuna, a OTP banka naplaćuje čak četiri kune za podizanje svog novca. Uvođenje naknade razmatra i Privredna banka Zagreb, a Erste, RBA, Addiko ni HPB ih ne namjeravaju uvoditi.

Tek manji dio građana podiže novac na šalterima, točnije 89 posto gotovog novca podiglo se lani s bankomata, a transakcija je u prosjeku iznosila 714 kuna. Tek desetina novca podiže se na šalterima i to uglavnom veći iznosi, čemu svjedoči i podatak da je prosječan iznos transakcije bio 4350 kuna. S obzirom na trendove, očekuje se pad broja transakcija na šalterima koji se bilježi već godinama.

Ključne riječi

Komentara 11

PR
predator57
10:14 14.11.2019.

Treba bankama uz ovakvo njihovo ponašanje u potpunosti zabraniti naplate bilo kakvih transakcija. Sve to debelo naplaćuju kroz održavanje naših računa.

DO
domxerex
10:17 14.11.2019.

Tako je to kada su lakomi. Nije im dovoljno 5,6 milijardi kuna zarade od naknada u prošloj godini. Htjeli bi još malo više zaraditi da mogu veće nagrade isplatiti svojim direktorima.

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
10:52 14.11.2019.

Jedno pitanje za banke! Na bankomatima se može podići najviše 5000 kuna dnevno. Ako mi treba 10000 kuna s mog računa, a navedeni iznos ne mogu podići na bankomatu, zar bih još trebao banki plaćati proviziju što podižem vlastiti novac na šalteru?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije