Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zviždač

Bankar odao WikiLeaksu tajne račune političara

Assange i Elmer
Reuters/Pikxsell
VL
Autor
Hrvoje Dečak
17.01.2011.
u 09:21

Rudolf Elmer dostavo je WikiLeaksu podatke o dvije tisuće tajnih računa bogataša, poznatih osoba i političara.

Bivši švicarski bankar Rudolf Elmer  danas je dostavio WikiLeaksu podatke o dvije tisuće tajnih računa bogataša i tvrtki, među kojima su i poznate osobe i četrdesetak političara, piše Guardian.

Elmer se vratio u London iz egzilu na Mauricijusu, a svoje dokumente opisao je kao podatke o “stupovima društva” i njihovim ulozima na burzama, nekretninama, trgovačkim poduzećima, umjetninama, jahtama, nakitu, konjima i drugim vrijednostima.

Rudolf Elmer želi raskrinkati račune koje su moćnici otvorili u poreznim oazama diljem svijeta, kako bi izbjegli mnogo više poreze u matičnim državama. Samo dva dana nakon što objavi dokumente, zviždač se u srijedu treba pojaviti pred sudom u domovini. CD-ove s dokumentima predao je u Londonu osnivaču WikiLaeksa Julianu Assangeu. Assange je kazao da će ih objaviti za nekoliko tjedana.

Elmer je bivši rukovoditelj na Kajmanskom otočju i zaposlenik moćne banke Julius Baer, koja ga je optužila za krađu bankarskih podataka. Elmer se brani da on tek želi “educirati društvo”. Bivši bankar bio je mjesec dana u pritvoru 2005. pod optužbom da je prekršio švicarske zakone o bankarskoj tajni i slao prijeteće poruke dužnosnicima Juliusa Baera.

Komentara 47

OB
-obrisani-
22:08 17.01.2011.

Haha! rea što te tangira u ovome?

DU
Deleted user
10:03 17.01.2011.

Jel ima našeg Ive tamo među ovom gospodom?

OB
-obrisani-
18:52 17.01.2011.

. Nazalos jos i danas mnoge banke u svijetu sluze za cuvanje pokradenog i opljackanog novca od naroda i gradjana kao i samih drugih banki,posti koje su pljackasi opljackali... Ako je bozja pravda treba takve banke (cuvare ukradenog) opljackati i unistiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije