Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strani ulagači zadovoljni

Bankar Guillermo Lasso pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ekvadoru

Second round of the presidential election in Ecuador
STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.04.2021.
u 06:48

Lassovu pobjedu pozdravit će strani ulagači koji su bili uznemireni Arauzovim obećanjima o velikoj socijalnoj potrošnji uslijed slabih državnih financija i ekonomije u koja se bori

Ekvadorski bankar Guillermo Lasso u drugom je krugu predsjedničkih izbora održanima u nedjelju pobijedio ljevičarskog ekonomista Andresa Arauza, zalažući se za održanja politike otvorenog tržišta, umjesto povratka u socijalizam. Arauz je priznao svoj poraz nakon što je izlazna anketa (obrađenih 97 posto listića) pokazala da je osvojio 47,5 posto, a Lasso 52,5 posto glasova, prema podacima Nacionalnog izbornog vijeća.

"Dan je to u kojem su svi Ekvadorci odlučili svoju budućnost, svojim su glasom izrazili potrebu za promjenama i želju za boljim danima", rekao je Lasso na skupu na kojem su vesele pristaše skandirale "Lasso predsjednik!"

Lassovu pobjedu pozdravit će strani ulagači koji su bili uznemireni Arauzovim obećanjima o velikoj socijalnoj potrošnji uslijed slabih državnih financija i ekonomije u koja se bori.

Ova pobjeda ruši i trend ljevičarskih izbornih pobjeda u Latinskoj Americi u državama poput Argentine, Čilea i Bolivije. Lasso će na dužnost stupiti 24. svibnja. Gospodarstvo države izvoznice nafte već je bilo slabo zbog niskih cijena sirove nafte kad je započelo izbijanje koronavirusa. Pandemija je u siromaštvo gurnula trećinu stanovništva s više od 17 milijuna, a pola milijuna ljudi ostalo je nezaposleno.

Ključne riječi

Komentara 2

IM
ivica@ mali
07:09 12.04.2021.

u ekvadoru kao i u hrvatskoj sve mora biti u sluzbi vlasnika stranih banaka...kakova je drzava koja ne upravlja krvotokom gospodarstva financijskim sektorom ..kao ekvdaor hrvatska i ine moderne kolonije...itd

ZA
Zapadnjak
09:11 12.04.2021.

Problem latinske amerike je nestabilnost, jedna izborna pobjeda ne znaci nista kad ce na sljedecim izborima pobojediti intervencionisti iz neke ekonomski lijeve stranke, pri cemu treba imati na umu da u juznoj americi lijevo ne znaci nesto tipa socijaldemokratska stranka u svedskoj nego nesto malo vise u smjeru radnicke fronte... nitko nece ulagati u zemlju zato sto se trenutno ulagacka klima poboljsava jer postoji prevelik rizik da se pogorsa... na slican nacin ni prethodna vlast nije uspjela postaviti argentinu na pravi put, nece vjerojatno ni bolsonaro brazil, tako nece ni ovaj lasso ekvador i juzna amerika ce ostati kontinent na kojem je cudo kad netko prebaci tri posto rasta sto je za razmjerno nerazvijene zemlje los rezultat ... o moralesu, a pogotovo chavezu i maduru ne treba trositi rijeci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije